Allmänning

Hur fungerar sophanteringen i Sverige?

Hur fungerar sophanteringen i Sverige?

Varje kommun är ansvarig för insamling, transport och återvinning eller bortskaffande av det kommunala avfallet som uppkommer i kommunen om det inte faller under producentansvaret. Enligt miljöbalken ska alla kommuner ha en gällande renhållningsordning som antagits av kommunfullmäktige.

Hur samlades sopor in för 100 år sedan?

Städernas latrin samlades in och köptes av bönderna för att användas som gödsel och soporna, som på denna tid mest bestod av organiskt material, samlades in för att användas som grisfoder. Den tidiga kommunala avfallshanteringen var i stort sätt ett slutet kretslopp.

Hur hanterade man sopor förr?

Under 1800-talet började man köra bort soporna och elda upp dem. I dag återvinns en stor del av våra sopor i Sverige. Glas, tidningspapper och plast blir nya flaskor, tidningar och förpackningar. Ett annat sätt att låta soporna göra nytta är att elda upp dem och ta vara på energin.

Hur fungerar sophanteringen?

Oavsett om du bor i villa, radhus eller flerfamiljshus är principen för sortering av hushållssopor densamma; restavfall läggs i soppåsen och om det finns matavfallssortering läggs det separat, ofta i ett brunt kärl. Vi hämtar sedan avfallet hos dig. Förpackningar och tidningar sorteras ut för återvinning.

Vad händer med återvinningen ur?

Serien riktar sig till elever som går i grundskolans årskurs F-3 och syftar till att ge kunskap i hur olika material kan återvinnas om de tas om hand på rätt sätt.

Kan man få böter om man inte källsorterar?

Om man sorterar fel kontaktas man först flera gånger via brev och telefon, dessutom erbjuds man ett personligt besök. De om inte bättrar sig efter det kan få böta 400 kronor per felsorterad soptunna.

När började man återvinna i Sverige?

Att källsortera papper, glas och plast tillhör vardagen för de flesta av oss. Men redan för hundra år sedan inleddes de första försöken med källsortering i Stockholm. Försöken med sopsortering började i slutet av 1800-talet, då staden Stockholm anlitade företaget Särimner som matade grisar med avfallet.

När började man återvinna papper?

I Sverige har organiserad pappersåtervinning förekommit sedan 1970-talet men sedan år 1994 har vi också en lag om producentansvar. Lagen reglerar den skyldighet som bland annat producenter av papper har att samla in och återvinna papper som levereras ut på den svenska marknaden.

Hur sorterades avfall förr?

Matrester användes som foder till grisar och gödslet hamnade i jorden som näring till ny mat. Tio procent av befolkningen bodde i städer i början på 1800-talet. Gatorna och rännstenarna fungerade som soptipp här. I bästa fall la man avfallet i en grop på innergården.

Hur ser stadens avfall och dess hantering ut idag jämfört med förr?

I dag sorteras och återvinns avfall mer än förr. Glas, papper, metall och plast är lätt att återvinna. Komposterbart material hanteras för sig och sådant som betraktas som brännbart för sig. Miljöfarligt avfall skall lämnas in för hantering.

Share this post