Innehållsförteckning
Hur fyller man i förenklat årsbokslut?
Du kan upprätta ditt förenklade årsbokslut genom att använda Skatteverkets e-tjänst Förenklat årsbokslut. Då kan du enkelt hämta uppgifterna från e-tjänsten till din deklaration. Du kan också göra ditt årsbokslut i ett redovisningsprogram eller på papper.
Måste man skicka in förenklat årsbokslut?
Du som är enskild näringsidkare ska avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut. Har ditt företag en årlig nettoomsättning som normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor får du upprätta ett så kallat förenklat årsbokslut. Det förenklade årsbokslutet ligger till grund för deklarationen.
Hur ser ett förenklat bokslut ut?
Ett vanligt årsbokslut består av en resultaträkning, en balansräkning samt tilläggsupplysningar till både balans- och resultaträkningen. Det förenklade årsbokslutet behöver dock bara innehålla en balansräkning och en resultaträkning. Den ska vara upprättad i fysisk eller elektronisk form och följa god redovisningssed.
Vilka regler gäller ett förenklat årsbokslut?
För näringsidkare med en nettoomsättning (försäljning) som normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor är det tillåtet att upprätta ett förenklat årsbokslut. Ett förenklat årsbokslut ska upprättas enligt K1 – Enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut (BFNAR 2006:1).
Hur ska ett bokslut se ut?
Bokslutet måste vara i form av ett årsbokslut eller en årsredovisning. En årsredovisning är mer omfattande och skickas till Bolagsverket där den blir en offentlig handling. Ett årsbokslut ska visa hur det gått för företaget under året och hur situationen ser ut vid räkenskapsårets utgång.
Är årsredovisning och bokslut samma sak?
Enkelt sagt kan man alltså säga att bokslutet är ett arbete man utför, och årsredovisningen är den rapport som skickas till Bolagsverket och därefter blir offentlig.