Allmänning

Hur kan hjartsvikt forandras over tid?

Hur kan hjärtsvikt förändras över tid?

I många fall håller sig symtomen på en stabil nivå under en ganska lång tid (månader eller år) innan det försämras. I vissa fall blir svårighetsgraden och symtomen gradvis värre med tiden. De kan också utvecklas snabbt efter, till exempel, en ny hjärtinfarkt, hjärtrytmrubbningar eller en lunginfektion.

Är hjärtsvikt kroniskt?

BAKGRUND. Kronisk hjärtsvikt är ett vanligt tillstånd, med tilltagande incidens och prevalens i högre åldrar. Orsaken står att finna i någon form av skada eller sjukdom i hjärtat. Frekvensen i befolkningen beräknas till cirka 2 % och hos personer över 80 år 10 %.

Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?

Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.

Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?

Du kan göra följande för att må bättre trots sjukdomen om du redan har hjärtsvikt: Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos. Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsvikt. Rör på dig regelbundet.

Hur löser man strömstöt i hjärtat?

ICD löser ut en strömstöt genom hjärtmuskeln om hjärtat får en svår rytmrubbning. Då avbryts rytmrubbningen och hjärtat slår som vanligt igen. Det är vanligt att ha behov av både CRT och ICD. Då finns det apparater med bägge funktionerna i samma dosa, så kallade CRT-D. Dessa apparater kan vara livräddande vid hjärtsvikt.

Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?

Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar

Share this post