Innehållsförteckning
Hur kan man få resning?
För att kunna bevilja resning krävs att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter dom. När åklagaren eller den som har dömts i ett brottmål inte längre får överklaga domen till en högre domstolsinstans kallas det att domen har vunnit laga kraft. En lagakraftvunnen dom kan normalt inte ändras.
När kan man begära resning?
Det vanligaste skälet till att bevilja resning är att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter det att domen vunnit laga kraft. När tiden för att överklaga en dom har löpt ut eller när domen slutligen är prövad kallas det att domen har vunnit laga kraft. En lagakraftvunnen dom kan normalt inte ändras.
I vilken domstol kan man begära resning?
En ansökan om resning mot ett avgörande av en hovrätt görs hos Högsta domstolen, medan en ansökan om resning mot ett avgörande av en tingsrätt görs hos hovrätten. I ansökan är det viktigt att ange vilket avgörande den avser (domstol och målnummer) och skälen till att man vill ha resning.
Vem har rätt att väcka talan?
Om talerätt i allmänhet Normalt har den som har talerätt initiativrätt, det vill säga rätt att inleda en rättegång, framställa yrkanden, åberopa grunder och bevisning samt rätt att överklaga rättens dom eller beslut. Talan väcks i allmänhet genom en skrift underskriven av den som vill väcka talan.
Vem kan ansöka om resning?
Vem kan begära resning? Den som haft rätt att överklaga domen har rätt att ansöka om resning. När det gäller fällande domar i brottmål är det därför i första hand en möjlighet för den som har dömts.
Hur bör tingsrätten döma avseende rättegångskostnaderna?
Utgångspunkten i tvistemål är att är den förlorande parten betalar alla rättegångskostnader (18:1 RB), vilket främst innefattar arvoden till respektive ombud eller biträde. Detta förutsatt att den vinnande parten yrkat denna ersättning (18:14 RB).
Hur lång tid tar en resningsansökan?
Ansökningsfristen för resning är 1 år från det att sökanden fick kännedom om det förhållande som ansökan grundas på (58:4 2 st RB). Ansökan ska enligt 58:5 RB innehålla den dom som ansökan avser, varför man ansökt och vilka förhållanden som ansökan grundas på.
Kan resning beviljas till parts nackdel?
Resning är ett extraordinärt rättsmedel, det vill säga att huvudregeln är att dom som vunnit laga kraft ska gälla. Resning i tvistemål kan därför enligt 58 kap 1 § rättegångsbalken enbart beviljas där grova rättegångsfel förekommit eller om rättstillämpning, som ligger till grund för domen, uppenbart strider mot lag.
Vad menas med rättegångshinder?
En omständighet som hindrar en viss domstol att handlägga ett mål. Rättegångshinder (även benämnda processhinder) kan vara avhjälpbara eller oavhjälpbara. Om en talan inte kan tas upp på grund av ett avhjälpbart rättegångshinder kan domstolen hjälpa käranden att jutera talan så att den kan tas upp.
När ska talan avvisas?
Det finns olika sätt för en domstol att behandla vissa ärenden. När en talan avvisas innebär det ofta att något gått fel i själva processen, alltså att det föreligger något förhållande som gör att tingsrätten inte kan pröva målet i fråga. Om en ansökningsavgift inte betalas ska talan enligt 42 kap.
Vem betalar rättegångskostnaderna i ett tvistemål?
Rättegångskostnader. Den part som förlorar en tvist ska i de flesta fall betala motpartens rättegångskostnader. Det kan handla om resekostnad till och från rättegången, juridiska kostnader, kostnader för mat och boende samt förlorad arbetsinkomst eller annan ekonomisk förlust.
Vad är Domstolsinstanser?
Genom en uppräkning anges vilka mål som skall prövas av länsrätt som första domstolsinstans. Målområdet för länsrätterna har i stort varit detsamma sedan domstolarna inrättades. Vid bildandet övertog länsrätterna arbetsuppgifter som tidigare hade utförts av länsdomstolarna.
Vad händer i en dom?
När rättegången är avslutad ska domstolen meddela dom. Kommer domstolen fram till att den åtalade ska dömas för ett eller flera brott ska normalt även ett straff bestämmas. Domen kan överklagas om den åtalade är missnöjd.