Innehållsförteckning
Hur länge räcker depåerna?
Räcker högst 60 dagar Efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna bilda mer D-vitamin och högst 60 dagar efter det att huden exponerats för sol räcker depån.
Hur länge räcker sommarens D-vitamin?
Den som fyller på D-vitaminförråden ordentligt under sommaren kan lagra vitaminet i kroppen i upp till några månader men tyvärr inte tillräckligt länge för att det ska räcka hela vintern. Från oktober till mars behöver de flesta svenskar därför förlita sig på andra källor till D-vitamin.
Hur länge behöver man sola för att få D-vitamin?
Ungefär 15 min utomhus i solen mitt på dagen med kortärmar och kortbyxor räcker för att fylla depåerna om du har ljus hy. Dessutom finns det källor till D-vitamin i maten, som fet fisk, äggula, makrill i tomatsås och berikade mejeriprodukter.
Hur länge räcker Glykogenförråden vid hård träning?
Energisubstrat vid olika intensiteter Här räcker glykogenförrådet i ca 30-45 minuter. När intensiteten ligger mellan 50 och 70 % av VO2max kommer ungefär hälften av energin från kolhydrater och resterande från fett (6).
Vilka vitaminer kan vi lagra respektive inte lagra i kroppen?
Skillnaden är viktig eftersom det säger något om hur lätt ett överskott av vitaminer utsöndras eller lagras av kroppen. Fettlösliga vitaminer kan lagras i lever och fettvävnad. De vattenlösliga är svåra att lagra i kroppen, med undantag av B12-vitamin som kan lagras i levern i mer än 4 år.
Hur mycket D-vitamin solen?
För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
Hur använder kroppen Det Frisatta glykogenet?
När du tränar eller ägnar dig åt annan fysiskt krävande aktivitet använder du glykogen från både levern och musklerna, och dina inlagrade depåer minskar. Levern töms på glykogen för att upprätthålla blodsockret och glykogen i muskulaturen används som bränsle för muskelkontraktionerna.
Vad innehåller D-vitamin i mat?
D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
Har du brist på D-vitamin?
D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.
Kan brist på D-vitamin orsaka kramper?
Brist på D-vitamin. Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper. Detta är mycket ovanligt i Sverige.
Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.