Allmänning

Hur man kartlagger?

Hur man kartlägger?

Kartläggning handlar i undervisningssammanhang om att undersöka och beskriva, att rita en karta över något. Det är viktigt att veta vad det är man vill bilda sig en uppfattning om och därefter välja rätt metod och rätt material för ändamålet.

Hur gör man en bra kartläggning?

Inför en kartläggning och vid val av kartläggningsmaterial är det viktigt att välja rätt material och upplägg. Det gäller att fånga både elevens styrkor och svårigheter. Elevens egna tankar och erfarenheter är bärande delar av kartläggningen och i planeringen av åtgärder.

Vad är syftet med kartläggning?

Syfte med kartläggningen Syftet med kartläggningen handlar om att beskriva vad det är vi vill veta, få syn på eller förstå för att hjälpa eleven vidare i sin utveckling. Bakgrund till frågeställningen Här beskriver vi varför det finns behov av en kartläggning och ger exempel på situationer som väcker funderingar.

När ska kartläggning göras?

För eleverna i förskoleklass ska läraren använda nationella kartläggningsmaterial vid avstämningstillfällen under höstterminen. Nationella kartläggningsmaterial ska enligt skolförordningen (2011:185) användas i språklig med- vetenhet och matematiskt tänkande i förskoleklass.

Vad är en social kartläggning?

Vad är syftet med en skolsocial kartläggning? Syftet med den skolsociala kartläggningen är att få underlag för bedömning av hur faktorer i elevens sociala situation i och utanför skolan kan vara en förklaring till att eleven inte når kunskapskraven eller uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation.

Varför gör man pedagogisk kartläggning?

Genom att göra kartläggningen kan skolan upptäcka om det finns flera orsaker till frånvaron och kan då lättare se vilka insatser som behöver tillsättas. Beskriv olika situationer i lärmiljön där elevens lärande fungerar. Det kan vara situationer i undervisningen men även på raster och övrig tid i skolan.

Vem ska göra pedagogisk kartläggning?

Lag (2014:456). Vem ska gör de pedagogiska utredningarna? Utifrån inkluderingstanken borde alla lärare kunna göra en pedagogisk utredning men specialpedagoger och speciallärare (elevhälsan) vara till stöd i arbetet.

Vad är en Skolsocial utredning?

Vad ska stå i en pedagogisk kartläggning?

Delar i en pedagogisk utredning En kartläggning ska vara objektiv och belysa elevens hela skolsituation och lärmiljö. Det är viktigt att kartläggningen görs på organisation, grupp och individnivå. Här ingår bland annat att dokumentera och sammanställa tidigare anpassningar och stöd.

Varför kartläggning i förskoleklass?

Kartläggningen är en del av Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser. Från och med den 1 juli 2019 börjar nya bestämmelser i skollagen (2010:800) om en garanti för tidiga stödinsatser att gälla. Hitta språket och Hitta matematiken som är utgivet 2019 ska användas.

Är pedagogisk kartläggning offentlig handling?

Varje handling som har kommit in till eller är upprättad hos en myndighet och som förvaras hos myndigheten är en allmän handling. Det innebär att en pedagogisk utredning kan vara en offentlig handling. Offentlighetsprincipen regleras inte i skollagen utan i offentlighets- och sekretesslagen.

När ska en pedagogisk utredning göras?

När ska en utredning om särskilt stöd göras? Om det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, eller de kravnivåer som gäller om eleven läser ämnesområden, trots att eleven har fått stöd i form av extra anpassningar, ska detta anmälas till rektorn.

Share this post