Innehållsförteckning
Hur många lantraser finns det i Sverige?
Tämjda andfåglar har kommit att kallas ankor. I Sverige finns idag fyra lantraser: Myskanka, Blekingeanka, Svensk gul anka och Svensk blå.
Hur bevarar man lantraser?
I Sverige är modellen att bevaran- deföreningar organiserar arbetet med att be- vara våra lantraser. De gör på lite olika sätt. En metod är att hålla en levande genbank, där ägarna registrerar sina djur. Genbanken brukar illustreras med ägget i illustrationen Genbanksägget.
Får svensk lantras?
Som svenska lantraser räknas gutefår, dalapälsfår, roslagsfår, åsenfår, helsingefår, värmlandsfår, svärdsjöfår, klövsjöfår, gestrikefår, fjällnäsfår och tabacktorpsfår. Övriga raser som Sverige har bevarandeansvar för är kulturraserna gotlandsfår, ryafår och finullsfår.
Vilka djur finns som svensk gul svensk blå och Blekinge variant?
Uppemot hälften av ankorna ruvar om de får en lugn miljö. Ankraser i genbank är ble- kingeanka, svensk blå anka, svensk gul anka och svensk myskanka. Av lantrasgässen så finns idag bara skåne- gåsen och ölandsgåsen kvar. Båda raserna standardiserades i början av 1900-talet och gässen var med i utställningsverksamhet.
Varför använder man inte lantraser i det moderna jordbruket?
I aveln vill man bevara mångfalden och man får inte avla på en viss egenskap. Lantrasdjuren är härdiga goda foderomvandlare och kan livnära sig på foder som kan produceras i Sverige. De svenska lantrasdjuren är idag starkt hotade. Det finns rasföreningar och genbanker för dessa raser för att bevara dessa djur.
Vilken nytta har vi av att bevara de gamla lantraserna?
De är tåliga djur, väl anpassade till ett liv i den del av landet där rasen fått utvecklas och de klarar sig på magra beten. Kanske kommer de att behövas i framtiden? Lantraserna är bra landskapsvårdare eftersom de oftast inte är lika tunga som dagens raser och därför sliter mindre på naturen.
Varför är det så viktigt med en genbank?
Syftet med att inrätta en genbank är att hela eller delar av en ras ska bevaras, samtidigt som andra delar av rasen kan nyttjas för andra ändamål. Om det finns en genbank blir risken för genetiska förluster mindre och man kan på ett hållbart sätt förädla produktionsdjur.
Finns det vilda ankor?
I Sverige finns flera inhemska lantraser av tamanka: Blekingeanka, svensk blå anka och svensk gul anka (se bild 1-2). Den finns också en svensk lantras av myskanka: svensk myskanka.
Hur har det moderna jordbruket påverkat den biologiska mångfalden?
Genom att odla baljväxter som binder kväve ökade skördarna. Man började odla djurfoder även på åkern och kunde försörja fler djur, vilket i sin tur gav mer gödsel som ökade skördarna. Nu var jordbruket inte längre beroende av ängar.
Har vi en genbank i Sverige?
Dessa växtslag måste leva och odlas, vilket sker i de nationella genbankerna. Vegetativt förökat material i Sverige bevaras i den Nationella genbanken i Alnarp och utspritt i landet på lokala klonarkiv.