Innehållsförteckning
Hur mycket mat ska ett föl ha?
Ett normalt föl diar små mängder flera gånger i timmen från stoet. Till ett normalstort halvblodsföl kan du erbjuda ungefär 200 ml mjölk två gånger i timmen det första dygnet. Det behövs minst 2-3 liter råmjölk av bra kvalitet under de första 12 timmarna för att fölet ska få i sig tillräckligt med antikroppar.
När kan man släppa ut föl?
Föl som föds på våren när det börjar bli varmt och torrt ute kan gå ut med sin mamma redan första dagen om det inte har fötts utomhus. Sto och föl bör då hållas ensamma i egen hage de första timmarna för att kunna etablera en bra kontakt mellan varandra.
När kan föl börja äta?
Stoet kan i början av laktationen konsumera 2,5-3 kg ts bete /100 kg kroppsvikt och dag (Planck & Rundgren, 2005). Fölen börjar beta större mängder vid 2-3 månaders ålder och då är det bra om fölen klara av att beta när betet är som bäst.
Hur lång tid tar det för ett föl att äta 1 kilo grovfoder?
Stora variationer i tid I den andra gruppen var variationen något mindre, men fortfarande mellan 19 och 33 minuter per kilo torrsubstans av fodret. Även här skilde sig tiden åt för en specifik häst och kunde variera mellan 7 och 31 minuter per tillfälle.
Föl ökar snabbt i vikt, ett normalstort halvblodsföl ökar 1-2 kg per dygn den första perioden. Efterhand som fölet blir äldre diar det inte lika ofta, och vid 5-6 veckors ålder diar det kanske två gånger per timme. Fölet börjar smaka på hö och gräs redan första veckan. Föl äter ibland av stoets träckbollar.
Vad ska föl äta?
Utöver ett grovfoder av god kvalitet väljer man med fördel ett kraftfoder anpassat till föl, det för att säkerställa att fölet får den näring de behöver. Kraftfoder anpassade till föl innehåller ofta en högre andel protein tillsammans med en för föl anpassad mängd vitaminer och mineraler.
När avvänja föl?
Stoet avvänjer naturligt sitt föl när det är ungefär ett år gammalt (Erber et al., 2012). Processen sker gradvis där fölet äter allt mer fast föda och dricker mindre mjölk samtidigt som bandet mellan sto och föl långsamt försvagas (Martin, 1984).
I vilken ålder behöver hästen mest protein?
3-årig unghäst räknas som vuxen Gemensamt för dräktiga och digivande ston, samt för växande unghästar, är att de har ett högre proteinbehov än vuxna hästar som inte är dräktiga eller digivande.
När ska man skilja på föl och sto?
Fölet kan gå kvar hos stoet tills det är 6-7 månader. Ta det lugnt vid avvänjningen – det kan vara traumatiskt för fölet att skiljas från sin trygghet och säkerhet. Börja försiktigt med att skilja stoet och fölet år på nätterna. Har du två föl kan de stå i samma box under natten.
Hur länge går ston med föl?
Artikelns innehåll. Ston är dräktiga i genomsnitt 343 dygn, men variationen är stor och normala föl kan födas allt mellan 310 och 374 dygn. För att kunna ingripa snabbt om något går fel måste djurägaren givetvis uppmärksamma att fölningen är på gång, vilket inte alltid är så lätt.
Vad händer om hästen får för lite protein?
Brist på protein Hos hästar som inte är dräktiga eller ger di är det vanligaste tecknet på proteinbrist att hästen tappar muskulatur eller har svårt all lägga på sig muskler. I många fall beror dålig muskelsättning på, att hästen tillförs för lite eller fel sorts protein i sin foderstat.