Allmänning

Hur nara ett fornminne far man bygga?

Hur nära ett fornminne får man bygga?

Om en fornlämning finns på eller nära bygg- platsen är en förundersökning i avgränsande syfte ofta nästa steg i processen. Med det menas att man tar reda på vilken utbredning fornläm- ningen har. På det sättet får du veta vilken mark som är ”säker” att bygga på.

Får man bygga på fornlämning?

Trots lag skyddet kan man i de flesta fall bygga på mark med fornlämningar. Men det kan krävas ändringar i byggplanerna eller utredningar och undersökningar av olika slag – främst för att undvika de forntida spåren. Kulturmiljölagen reglerar vad man får och inte får göra med kulturmiljöer i Sverige.

Vad händer om man hittar fornlämningar?

Om du träffar på ett fornfynd ska du anmäla detta till länsstyrelsen i det län det har hittats. Om du träffar på en okänd fornlämning i samband med grävarbeten måste arbetet omedelbart avbrytas och anmälan göras – även där till länsstyrelsen. Du hittar telefonnummer m.m. till alla länsstyrelser på www.lansstyrelsen.se.

Hur hittar man fornlämningar?

Riksantikvarieämbetets karttjänst Fornsök innehåller information om alla i nuläget kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige….Kulturmiljölagen säger att du behöver tillstånd från Länsstyrelsen för att:

  1. rubba.
  2. ta bort.
  3. gräva ut.
  4. täcka över.
  5. ändra eller skada en fornlämning.

Vilken myndighet fattar beslut om arkeologisk undersökning?

Länsstyrelsen är den myndighet som utför tillståndsprövningen och som tar beslut om innehållet och omfattningen av en arkeologisk undersökning.

Får man behålla arkeologiska fynd?

Enligt kulturmiljölagen är fornfynd föremål från förhistoriska eller äldre tider (före 1850) som saknar ägare när de påträffas. Om du hittar ett fornfynd så anmäl det till länsstyrelsen.

När blir det en fornlämning?

Fornlämningar ska dessutom ha kommit till före 1850. Alla dessa fyra krav måste vara uppfyllda för att lämningen ska kunna bedömas som fornlämning. Det innebär till exempel att torpet som idag ligger som ruin ska ha byggts före 1850 för att skyddas som fornlämning. När torpet övergavs spelar ingen roll för skyddet.

Hur gammal är en fornlämning?

Till fornlämningar räknas i Sverige spår av mänsklig aktivitet som från 1850 eller äldre och varaktigt övergivna. Länsstyrelserna kan besluta om undantag från dessa regler.

Får man behålla fornlämningar?

Om du hittar ett fornfynd så anmäl det till länsstyrelsen. Fornfynd och detaljer från fartygslämningar (skeppsvrak) får inte flyttas på eller plockas upp om fartyget kan antas ha förlist före år 1850.

Vilken myndighet fattar beslut om arkeologiska utgrävningar?

Länsstyrelsen är den myndighet som utför tillståndsprövningen och som tar beslut om innehållet och omfattningen av en arkeologisk undersökning. Läs mer om uppdragsarkeologi.

Vad letar arkeologer efter?

Men det vi letar efter är alltså sådant som hjälper oss till svar och det kan vara allt möjligt från husgrunder, trasiga föremål, olika slags jordlager, mikroskopiska spår av frukter och fröer, djurben, för att bara nämna några.

Var kan man hitta fornfynd?

Share this post