Innehållsförteckning
Hur påverkar jordens befolkningstillväxt olika länder?
Fler människor på jorden medför att bristen på många naturresurser blir mer märkbar än idag. I kombination med framtidens klimatförändringar kommer också fler områden på jorden bli obeboeliga för människor. Det innebär att allt fler måste leva på en allt mindre yta än tidigare.
Hur vi skall fördela resurserna mellan rika och fattiga?
Exempel på hur resurserna fördelas orättvist En viktig orsak till att många länder är och förblir fattiga är att de ekonomiska resurserna inom landet fördelas ojämnt bland landets befolkning. Det handlar framförallt om vem eller vilka som tar hand om pengarna och vad pengarna används till.
Hur kan vi som konsumenter påverka världen?
Men utsläpp som är kopplade till svensk konsumtion av mat, elektronik, kläder och möbler har istället ökat kraftigt. De senaste 20 åren har den svenska konsumtionen bidragit med en ökning av utsläpp med 50 procent i de länder som vi importerar ifrån.
Hur påverkar befolkningstillväxten miljön?
Mellan 1800 och 1900 ökade jordens befolkning med 0,7 miljarder. Mellan 1900 och 2000 ökade befolkningen med 4,3 miljarder, till 6 miljarder. 2017 var befolkningen 7,5 miljarder. Då betyder ett utsläpp av CO2 vid andningen av ca 200 kg/person/år eller omräknat – 1,5 miljarder ton koldioxid per år.
Vad är en förnybar resurs?
Förnybara energikällor, till exempel solenergi, fylls ständigt på genom solens strålar. Icke förnybara energikällorna finns i en bestämd mängd och återbildas mycket långsamt eller inte alls. En energikälla är något som finns i naturen och som kan omvandlas till användbara energiformer som el och värme.
Vad är Konsumtionsbaserade klimatutsläpp?
De utsläpp av växthusgaser som kan knytas till vår konsumtion kallas för konsumtionsbaserade klimatutsläpp. Det är den klimatpåverkan som konsumtionen bidragit till både i Sverige och i andra länder. Största delen av de utsläpp som orsakas av svensk konsumtion sker idag utomlands.
Hur påverkar Klädkonsumtionen miljön?
Att tvätta kläderna ofta är dåligt eftersom tvätten sliter på kläderna och förkortar livslängden. Att vara varsam med sina kläder så att de håller länge är enligt Sandra Roos den enskilt största insatsen man kan göra för att minska miljöpåverkan från sin klädkonsumtion.