Innehållsförteckning
Hur raspar man hovar?
Använd en rasp som vinklas ungefär 45 grader när du jobbar på undersidan av hoven. Detta steg verkar hovväggen till rätt höjd och påbörjar på samma gång ”mustangrundningen”. Raspa genom hela hovväggen, inklusive vita linjen, under den första ”barfotaverkningen”.
Var sitter trakten på hoven?
Denna består av ett yttre mörkfärgat vägghorn och ett inre ljusare horn som kallasvita linjen. Innanför denna ses lamellranden vilken utgörs av horn som är ordnat i parallella lameller. I traktdelen bildar bärranden en vinkel inåt-framåt. Detta område kallas hörnstödet.
Vad gör man när man verkar hovar?
Även här kontrollerar hovslagaren om det finns tecken på hovböld, fång eller bärrandsröta. Verkningen avslutas med att hovslagaren raspar hoven såväl undertill som längs med hovens sidor samt tå. När verkningen är avslutad kontrollerar hovslagaren att hoven är plan och att hästen belastar den på ett bra sätt.
Vem skor hästar?
Tidigare var hästägaren ansvarig när hovslagaren skodde men sedan ett par år tillbaka är hovslagaren alltid ansvarig för sitt arbete. Om din häst skadas i samband med skoning kan du få ersättning för uppkomna kostnader genom hovslagarens ansvarsförsäkring.
Vad menas med Varmskoning?
HovarHovslagaremästare Elin Bäcklund varmskor över 90 procent av ”sina” hästar. Det blir bättre tillpassning till hoven och det är lättare att forma varmt än kallt järn, menar hon.
Hur ska en Barfotahov se ut?
En oskodd häst har mycket större möjlighet att använda sina hovar som det är tänkt att den ska göra. En frisk barfotahov fördelar vikten på alla hovens olika delar så som stråle, hörnstöd, sula samt hovvägg medans en skodd häst går mestadels på hovväggen där skon sitter och ev. strålen om den är välskodd.
Vad är Hovtjära bra för?
I hästvärlden är hovtjära är en etablerad behandling för att förhindra uttorkning, sprickor och röta. Man lägger lite trätjära längs sömhålen på utsidan av hästhovarna. Det gör att man skyddar mot uttorkande lera där den ligger och att man minskar risken för röta mellan sko och hov.
Varför Varmskoning?
För min del tycker jag att det är ett arbetssätt att lättare nå slutresultatet som jag (oavsett varmskoning eller kallskoning) vill uppnå. Upplever att tillpassningen underlättas av det varma järnet.