Allmänning

Hur slanger man en gammal flagga?

Hur slänger man en gammal flagga?

Flaggan skall vara hel och ren och med färgerna i behåll. Om en flagga inte längre är i användbart skick, bör den värdigt brännas eller lämnas till flaggtillverkaren för destruktion och absolut inte lämnas till soporna.”

Vilket håll ska flaggan vara?

Lagen saknar föreskrifter om vimpelns färger, men det är givet att dess färger bör överensstämma med flaggans. Vimpelns längd bör vara en tredjedel av flaggstångens höjd, det vill säga en vimpel på en 12 meter hög flaggstång bör vara 4 meter lång. När vimpeln är hissad ska det blåa fältet vara uppåt.

När använder man Korsvimpel?

Korsvimpel – när du vill flagga hela dygnet Den liknar den vanliga svenska flaggan, men får pryda stången varje dag, dygnet runt. Under högtider plockas den riktiga flaggan fram igen, men i övrigt är en korsvimpel perfekt för er som tycker det är tråkigt att låta flaggstången stå tom.

Vad händer om flaggan nuddar marken?

Banér kallas den fyrkantiga flaggduk som fästs på en kort stång och är ett militärt fälttecken. När flaggan hissas ska flaggduken bäras och inte röra vid marken, när den halas ska den vikas så att det gula korset döljs av det blåa i flaggan – och inte heller då får man låta flaggduken falla på marken.

Får man hissa andra länders flaggor i Sverige?

I Sverige finns inga regler om flaggning med utländska flaggor. Var och en har alltså rätt att flagga med de utländska flaggor man finner lämpligt. Vid svenska flaggdagar hissar främmande länders beskickningar och konsulat, samt utländska medborgare vanligen sitt eget lands flagga.

Vem flaggar på halv stång?

Vid dödsfall och begravning hissas flaggan på ”halv stång”. I första hand är det sorgehuset som flaggar, men även andra som stod den döde nära kan flagga. När man flaggar på halv stång hissas flaggan först i topp och halas omedelbart därefter ner till två tredjedelar av stångens höjd om det är en fristående flagga.

Share this post