Innehållsförteckning
Hur sprids blåtunga?
Blåtunga (även benämnd bluetongue) är en allvarlig virussjukdom som drabbar tama och vilda idisslare samt kameldjur. Det finns ett flertal varianter – serotyper – av viruset. Sjukdomen sprids via blodsugande svidknott. Blåtunga kan inte drabba människor.
Får blå tunga?
Blåtunga ska misstänkas om ett eller flera djur i en besättning med får eller nötkreatur har feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos, dreglar kraftigt och haltar. Symtomen skiljer sig mellan får och nötkreatur. Generellt är symtomen tydligare hos får.
Vilka djur har blå tunga?
Blåtunga eller Bluetongue disease är en insektsburen virussjukdom som drabbar idisslare, huvudsakligen får och ibland nötkreatur, getter, oxdjur, hjortar, dromedarer och antiloper. Sjukdomen kan inte föras över till människor.
Har långa och blå tunga?
Chow chow. Kanske den mest kända hundrasen med blå tunga, tänker du på en hund med blå tunga är det säkert Chow chowen du tänker på. Detta är ursprungligen en kinesisk hundras och anses faktiskt vara en av världens äldsta hundraser då det omnämns i texter skrivna för 2000 år sedan.
Vilken färg har giraffens tunga?
Giraffens blåsvarta tunga är lång och muskulös, kan bli 45 centimeter lång och används för att gripa föremål. Med tungan kan den till exempel nå blad utan att skadas alltför mycket av grenarnas taggar.
Vad är höstblåsor?
Höstblåsor är en oftast beskedlig och ofarlig virusinfektion som brukar uppträda i smärre epidemier med några års intervall. Den drabbar främst barn under tio år och brukar uppträda på förskolor. Sjukdomen ses vanligen mot slutet av sommaren eller tidig höst.
Vilka hundraser har blå tunga?
En hund med blå tunga är ganska ovanligt om man ser till alla raser. Det är egentligen bara Chow Chow, Eurasier och Shar Pei som naturligt kan ha en helt blå tunga.
Har giraff blå tunga?
Giraffer äter mest blad och frukt. De äter jätteofta, vissa dagar i upp till tjugo av dygnets tjugofyra timmar. Men det är inte så konstigt att de måste äta så mycket, de väger nästan två ton. När de äter använder de sin långa, blåsvarta tunga för att nå blad och gripa tag om dem.