Allmänning

Hur stor Fondavgift ar rimlig?

Hur stor Fondavgift är rimlig?

Fonders avgifter har stor betydelse för hur värdet på sparkapitalet utvecklas över tid. Pensionsmyndigheten har därför tagit fram ett rekommenderat riktmärke som säger att en låg årlig avgift för globala aktieindexfonder på den svenska fondmarknaden är 0,2 procent. Det tidigare riktmärket var 0,4 procent.

Vad räknas som hög fondavgift?

Fondavgifter varierar mycket och kan vara allt från helt gratis till så mycket som 2,5 % av kapitalet per år. Ibland får man betala ännu mer om fonden dessutom tar ut en prestationsavgift, vilket är en modell vi inte gillar eftersom det ger fonden incitament att ta högre risker.

Hur beräknas fondavgifter?

Så fungerar avgifter på fonder Förvaltningsavgiften anges i procent per år. Däremot beräknas avgiften på fondens totala värde varje dag. Varje dag tas 1/365-del av förvaltningsavgift ut från fonden, innan fondkursen beräknas. På det sättet betalar du bara avgift för den tid som du äger andelar i fonden.

Hur mycket ska man betala för en fond?

Vad är en rimlig avgift att betala för en aktiefond? – Det är en svår fråga, men måste jag säga en siffra hänvisar jag gärna till Pensionsmyndighetens rekommenderade riktmärke. Det är en statlig myndighet och deras riktmärke för avgifter är 0,2 procent för globala indexfonder.

Var är fondbolaget skyldigt att redovisa uppgift om årlig avgift för en viss fond?

Handlingarna ska på begäran kostnadsfritt skickas eller lämnas till andelsägarna och finnas att tillgå hos fondbolaget och förvaringsinstitutet. Fondbolaget ska i samband med årsbesked med individuell kostnadsredovisning (se punkt 1.4) tillfråga andelsägarna om de vill ha års- berättelsen och halvårsredogörelsen.

Vad är låg avgift på fonder?

Vad som är en låg fondavgift beror till stor del på vilken typ av fond det handlar om. Den genomsnittliga årliga avgiften för olika fondtyper var 2020 enligt AMF följande: Aktiefonder generellt: 1,52 procent. Blandfonder: 1,29 procent.

Hur många fonder är lagom?

En enkel tumregel De flesta sparare klarar sig utmärkt med två till tre fonder. Det blir ett lättskött sparande och det räcker att du någon gång per år ser över balansen mellan dessa. Är det aktivt aktivt förvaltade fonder bör du även utvärdera dem jämfört med andra fonder i samma kategori.

Share this post