Innehållsförteckning
Hur tar man reda på servitut?
Ett servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum. Har du frågor om servitut på din fastighet? I e-tjänsten Min Fastighet hittar du detaljerad information om din egen fastighet.
Vad kostar ett servitut på väg?
Att upprätta ett avtalsservitut kan kosta allt från ingenting (bortsett från de 375 kronorna som det kostar att få servitutet inskrivet i fastighetsregistret, vilket man ska!) för den som gör det själv, till rätt omfattande belopp för den som ska ha ett komplicerat avtalsservitut vattentätt författat av fackman.
Vem betalar för servitut?
Den som ansöker är normalt den som också betalar ansökningsavgiften. Ett officialservitut bildas genom en lantmäteriförrättning och det får bara bildas om det är av så kallad ”väsentlig” betydelse för den härskande fastigheten att det bildas.
Hur hittar jag min lagfart?
Via e-tjänsten Min fastighet kan du ta reda på hur stor din fastighet/tomt är eller om det finns några så kallade servitut på fastigheten. I tjänsten hittar du som privatperson detaljerade uppgifter om din egen fastighet så som: lagfart och inteckningar. inteckningar.
Var finns servitut registrerade?
Ansökan ska innehålla: Ansökan om inskrivning av servitut eller nyttjanderätt. Servituts- eller nyttjanderättsavtal i original. Skicka också gärna med en enkel karta eller skiss över fastigheten där det framgår var den aktuella rättigheten (exempelvis väg, brunn eller ledning) ligger.
Är min lagfart klar?
Handläggningstiden beräknas vara 8 arbetsdagar*. Detta under förutsättning att ärendet inte behöver kompletteras. * Beräkningen är en uppskattning, bara helgfria vardagar räknas som arbetsdagar. Till denna handläggningstid tillkommer två arbetsdagar innan du har ditt beslut i brevlådan.
Vem har köpt fastigheten?
I Vem äger fastigheten kan du som är privatperson och har giltig e-legitimation få information om vem som äger en fastighet. Du söker på en fastighetsbeteckning och får tillbaka uppgift om vem som äger fastigheten och eventuell tomträttsinnehavare.
Hur ser ett Avtalsservitut ut?
Avtalsservitut skrivs mellan två fastighetsägare där den ena fastigheten ges rätt att använda något specifikt på den andra fastigheten, till exempel en väg eller en brunn. Servitutet gäller tills rättighetshavaren ansöker om att det ska tas bort. Officialservitut bildas däremot genom en lantmäteriförrättning.