Innehållsförteckning
Hur var klimatet på stenåldern?
Den började för 11 500 år sedan. I och med att det blev varmare så smälte isen som täckte Sverige och människor kunde börja leva här. Landskapet var från början kargt men så småningom växte lövskog upp. Temperaturen i Sverige steg långsamt och för mellan 5000 och 8000 år sedan nåddes den högsta medeltemperaturen.
Hur var klimatet på vikingatiden?
De varmaste vintrarna var i genomsnitt upp mot 2,5 grader varmare jämfört med de kallaste. Då jämförs den varmaste 50-årsperioden under den medeltida varma perioden med den kallaste 50-årsperioden under Lilla Istiden. Det var också något blåsigare under det mildare vinterhalvåret i den varma perioden.
Hur var klimatet på 1700 talet?
Under den så kallade Lilla istiden var till exempel klimatet i Sverige kallare än nu och glaciärerna i fjällkedjan ökade i storlek. Denna kallperiod kulminerade under 1700–talet och klimatet har därefter successivt blivit varmare.
Hur har klimatet ändrats?
De senaste hundra åren har jordens klimat slagit in på en ny bana. Under lång tid dessförinnan förändrades temperaturen ganska långsamt och måttligt, men i början av 1900-talet inleddes en kraftig uppvärmning med förändringar i klimatet som följd. Klimatet förändras dock inte på samma sätt överallt på jorden.
Hur kallt var det på 1700 talet?
Globalt sett var temperaturen minst en grad kallare än i dag, men i Nordeuropa var differensen betydligt större, kanske två eller tre grader. Detta märktes framför allt på vintrarna och vårarna, då kanalerna i de nederländska städerna frös till is och då man ibland kunde hålla marknader på engelska Themsen.
Hur många istider har det funnits i Sverige?
Under de senaste 2,5 årmiljonerna (Kvartärtiden) har många nedisningar skett i Skandinavien. Tre kan man tydligt se spåren av, men man räknar med att de har varit betydligt fler, kanske fyrtio.