Innehållsförteckning
Hur vet man om det är något fel på hjärtat?
Ofta strålar smärtorna ut i vänster arm, men de kan även stråla ut i båda armarna, händerna, halsen, underkäken, magen och ryggen. Man kan uppleva plötsliga andningssvårigheter med eller utan smärta. Svimning, kallsvettningar, illamående eller yrsel, ofta kopplat med smärta eller tryck i bröstet, är vanligt.
Hur vet du att en person har ett hjärtstopp?
Symptomen kan vara stark bröstsmärta, stickningar och domningar ut i arm, hals eller käke. Man kan bli kallsvettig, illamående, kräkas, uppleva att det är tungt att andas m m. Vid dessa symptom ska man larma omedelbart. Det kan vara en hjärtinfarkt som leder till ett hjärtstopp.
Kan vem som helst få hjärtstopp?
Hjärtstopp – ett hjärta i kaos. Varje år rapporteras ca 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus från ambulanssjukvården i Sverige. Årligen räddas ca 500 människor till livet efter plötsligt oväntade hjärtstopp utanför sjukhus. Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst.
Vad kan man ha för fel på hjärtat?
De vanligaste orsakerna till hjärtsvikt är högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, diabetes och rytmrubbning som till exempel förmaksflimmer. Hjärtsvikt kan även bero på följande: Kardiomyopati, det vill säga olika sjukdomar som försvagar hjärtmuskeln. Fel på hjärtklaffar eller medfött hjärtfel.
Är fladder farligt?
Vanliga symptom är hjärtklappning och en snabbare eller oregelbunden puls. Symptomen kan komma och gå i perioder eller vara mer konstanta. Förmaksflimmer och förmaksfladder ökar risken för stroke och behandlas i första hand med läkemedel.
Kan man få hjärtinfarkt av ångest?
När man, som du, är mycket stressad är det normalt att känna olika symtom från hjärtat. Det kan vara tryck över bröstet, hård och snabb hjärtklappning, att det gör ont och annat. Det är kroppens naturliga reaktion på stark stress och inte farligt. Man får inte en hjärtattack bara utav stress.
Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?
En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.
Vilka är specialenheterna för hjärtrehabilitering?
På de flesta sjukhus finns speciella enheter för hjärtrehabilitering där läkare, sjuksköterskor, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och ibland psykologer arbetar. Du får så snart som möjligt ta del av specialenhetens resurser för din rehabilitering om du haft en hjärtinfarkt.
Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.