Allmänning

Hur vet man om det finns kraftor?

Hur vet man om det finns kräftor?

Kräftor trivs där de hittar gömställen och mat, t. ex. steniga bottnar. Lägger man burarna på eller nära det så ökar chanserna till god fångst.

Vilken är den vanligaste kräftan i Sverige?

Signalkräftor utgör den vanligaste fångsten av kräftor i Sverige idag då cirka 85% av de kräftor som fångas är av denna art.

Hur ser kräftor ut?

Signalkräftan kan bli omkring 16 centimeter lång och har en rödbrun färg. Den liknar vår inhemska flodkräfta som är mörkare i färgen, men vuxna signalkräftor har även ljusa (vit-turkosa) fläckar i ”tumgreppet” på klorna. De saknas hos flodkräftan.

Signalkräftan lever söder om Dalälven och på ett fåtal platser norrut. Flodkräftan lever i södra Sverige, men även vid Norrlandskusten upp till gränsen mot Finland. Men, som privatperson kan du inte fiska överallt. Det är endast Vättern som är öppet för att allmänheten ska få fånga kräftor.

Hur passar Kräftan och Fiskarna ihop?

Både kräftan och fisken är kärleksfulla, känsliga och tillgivna vilket ger båda den trygghet och samhörighet som krävs för att locka fram det bästa hos varandra. Kräftan kan vara lite fin i kanten när det gäller sex vilket gör att fisken troligen kommer att ta ledningen i sängen.

Vart ska man lägga kräftburar?

Det vanligaste redskapet för kräftfiske är att använda kräftbur (kräftmjärde). Burar fungerar mycket bra på djupt vatten men går också att använda på grunt, till exempel i en bäck. Det räcker med att ingången till buren är under vatten för att kräftorna ska gå in.

Kan man fiska kräftor året om?

Du får fiska kräftor när du vill på året, men bara såvida du har fiskerättsägerens tillstånd alternativt själv är fiskerättsägare med eget vatten. En fiskerättsförordning som reglerade när man fick fiska kräftor var aktiv fram till 1994, men den är numera avskaffad.

Share this post