Allmänning

Kan arbetsgivaren avbryta ett anstallningsavtal?

Kan arbetsgivaren avbryta ett anställningsavtal?

Anställningsavtal som gäller tills vidare kan sägas upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren för att upphöra efter en viss uppsägningstid enligt 4 § LAS. Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl.

Vad är Tvångskvittning?

Tvångskvittning (det vill säga ej frivillig kvittning) får enligt lagtexten endast ske ”mot den del av lönefordringen som uppenbart överstiger vad som åtgår för arbetstagarens och hans familjs försörjning samt till fullgörande av under hållsskyldighet som i övrigt åvilar honom”.

När får arbetsgivare göra löneavdrag?

Om det finns ett kvittningsavtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Till exempel när arbetstagaren lånat pengar av arbetsgivaren och parterna i lånehandlingen överenskommit om att arbetsgivaren, så som återbetalning av lånet, ska ha rätt att göra avdrag på arbetstagarens lön.

Får min arbetsgivare minska min sysselsättningsgrad?

Din arbetsgivare kan inte hursomhelst sänka din sysselsättningsgrad från 70 % till 50 % utan ditt samtycke. Om de gör det så räknas det som en uppsägning av anställningsavtalet och då krävs det saklig grund, 7 § LAS. Exempel på saklig grund är arbetsbrist eller personliga skäl.

Vad är syftet med Kvittningslagen?

Kvittningslagen gäller om arbetsgivaren av misstag har betalat ut för mycket lön. Enligt Kvittningslagen har arbetsgivaren inte rätt att utan vidare dra av det på nästa löneutbetalning. Innebörden av lagen är att arbetsgivaren först ska söka ditt medgivande till kvittning.

Vad menas med kvittning?

Kvittning innebär att en gäldenär som har en motfordran hos en borgenär får kvitta (avräkna) sin fordran mot sin skuld till borgenären. Fordringarna upphör att gälla till den del de täcker varandra. Kvittningen blir då att jämställa med en betalning.

Vad menas med löneavdrag?

Löneavdrag från lönen görs när en månadsavlönad anställd har rapporterad frånvaro eller om en anställd skall betala arbetsgivaren för förmåner eller annat. En timavlönad anställd får ingen fast månadslön varför inget löneavdrag görs för timavlönade vid frånvaro.

Får arbetsgivare kvitta lön?

Det finns en lag som reglerar arbetsgivarens möjligheter till detta genom lag (1970:215) om arbetsgivares kvittningsrätt. Har arbetstagaren givit sitt medgivande till att arbetsgivaren kvittar uppkomna fordringar på dennes lön, så är det fritt fram för arbetsgivaren att alltså genomföra kvittning.

Kan arbetsgivare ändra sysselsättningsgrad?

Avtalets sysselsättningsgrad kan alltså inte ändras enbart av arbetsgivaren utan arbetstagaren måste gå med på ändringen. Den här ändringen kan dock göras genom en muntlig överenskommelse eller genom konkludent handlande.

Får man sänka sysselsättningsgraden?

En arbetsgivares möjlighet till att sänka arbetstagares sysselsättningsgrad vid en omorganisation (hyvling) föreslås begränsas. Arbetsgivaren kommer behöva iaktta turordningsregler och även en uppsägningstid om max tre månader innan arbetstagarnas lön och sysselsättningsgrad får sänkas.

Share this post