Innehållsförteckning
- 1 Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
- 2 Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
- 3 Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?
- 4 Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?
- 5 Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?
- 6 Vad gör du om du fått en hjärtinfarkt?
- 7 Hur gör man för att få ett hjärtstopp?
- 8 Hur länge ska hjärtinfarktomårdet läka?
Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.
Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
Hur ökar risken för hjärtinfarkt?
Personer med högt blodtryck löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Ett högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och leder till förändringar i själva hjärtmuskeln. Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt även till att åderförfettningen ökar och att kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska.
Har du bröstsmärtor som kan bero på hjärtinfarkt?
Undersökningar. Om du har bröstsmärtor som kan bero på en hjärtinfarkt tas ett EKG som kan ge läkaren information om hjärtat påverkas av syrebrist. EKG innebär att tio elektrodplattor fästs över bröstet och över handleder och fotleder. EKG-plattorna kan sättas fast redan hemma eller i ambulansen av ambulanspersonalen.
Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?
En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.
Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?
Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.
Hur löser man strömstöt i hjärtat?
ICD löser ut en strömstöt genom hjärtmuskeln om hjärtat får en svår rytmrubbning. Då avbryts rytmrubbningen och hjärtat slår som vanligt igen. Det är vanligt att ha behov av både CRT och ICD. Då finns det apparater med bägge funktionerna i samma dosa, så kallade CRT-D. Dessa apparater kan vara livräddande vid hjärtsvikt.
Vad äter ett marsvin som husdjur?
Ett marsvin är liksom hästar och kor ett betande djur. I naturen äter de alltså gräs, ogräs, blad, grenar och växter som de når upp till. När vi har marsvin som husdjur ger man dem hö, grenar och bladgrönsaker för att göra det så likt den naturliga maten som möjligt.
Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?
Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar
Vad gör du om du fått en hjärtinfarkt?
Behandling. Behandling. Om du fått en hjärtinfarkt behöver kranskärlet som har täppts till av en blodpropp öppnas så snabbt som möjligt så att blodet åter kan passera som det ska. Det görs vanligtvis med en så kallad akut ballongvidgning av kärlen och i vissa fall med ett blodproppslösande läkemedel.
Hur strålar smärtan ut till hjärtat?
Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärtan är ihållande, den drabbade kan må illa, känna ångest och få yrsel. Vissa kan insjukna i hjärtinfarkt utan att de upplever smärta. Det kallas tyst infarkt och upptäcks oftast på EKG eller vid en ultraljudsundersökning.
Vilka är specialenheterna för hjärtrehabilitering?
På de flesta sjukhus finns speciella enheter för hjärtrehabilitering där läkare, sjuksköterskor, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och ibland psykologer arbetar. Du får så snart som möjligt ta del av specialenhetens resurser för din rehabilitering om du haft en hjärtinfarkt.
Hur gör man för att få ett hjärtstopp?
Personer som genomgått ett hjärtstopp undersöks alltid med elektrokardiografi, vanligen kallat EKG, som visar hjärtats rytm. EKG tas med hjälp av elektroder, oftast i form av små plattor som fästs på bröstkorgen, handlederna och vristerna.
Hur länge ska hjärtinfarktomårdet läka?
Tänk på att hjärtinfarktomårdet bör ges tillfälle att läka i lugn och ro vilket tar sex till åtta veckor. Vid varje hjärtinfarkt sker rehabiliteringen på individuell basis. Uppföljning. Efter en hjärtinfarkt behöver du en noggrann uppföljning.
https://www.youtube.com/watch?v=uG5KNWlFje8