Innehållsförteckning
Kan jag läsa min pappas journal?
Journaluppgifter kan bara lämnas ut om patienten eller närstående inte kan ta skada eller påverkas negativt av det. Det står i offentlighets- och sekretesslagen och i patientsäkerhetslagen. En avliden person kan inte ge sitt godkännande till att en närstående får läsa journalen.
Har man rätt att läsa sin journal?
Patienten har rätt att begära ut journalhandling för att läsas, skrivas av eller kopieras. Det finns ett fåtal undantag till denna rättighet, som anges i Patientdatalagen. Idag kan dessutom patienter läsa sin journal via 1177 Vårdguidens e-tjänster från de allra flesta vårdinrättningar i landet.
Hur får man ut en avlidens journal?
För att man ska kunna ta del av en avliden anhörigs journal så måste man först beställa ett så kallat dödsfallsintyg med släktutredning. Mer om dessa intyg och hur du beställer ett sådant går att hitta på Skatteverkets hemsida.
Vilka har rätt att läsa min journal?
Patientjournalen innehåller dokumenterade uppgifter om din vård. Du har rätt att själv läsa din journal, spärra uppgifter i den eller se vem som har tittat på dina patientuppgifter. All personal som är legitimerad inom hälso- och sjukvården skriver ner sina bedömningar och åtgärder som rör din vård i journalen.
Får man läsa någon annans journal?
Du kan begära din egen eller dina anhörigas journaler. För begäran av anhörigs journal krävs samtycke från personen. Vid handläggningen görs en utförlig menprövning. Annan person får inte omnämnas med namn, personnummer eller diagnos, undantaget vid reproduktionsmedicin där båda föräldrarna alltid står med i journalen.
Kan all vårdpersonal läsa min journal?
Det är bara den personal som deltar i vården av dig eller som av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom vården som har rätt att läsa journalen. Det är till exempel inte tillåtet för vårdpersonal att läsa din journal bara för att du råkar vara en vän eller ni är släkt.