Innehållsförteckning
Kan man byta elleverantör när som helst?
Har du rörligt pris eller tillsvidare-pris ska du kunna byta elbolag omgående, men kontrollera uppsägningstiden. De flesta har 14 dagar till en månad, men det är också vanligt med uppsägningstider på 3 månader eller till och med ett år. Har du ett fast pris-avtal måste du kontrollera bindningstiden.
Kan man ha vilket elbolag som helst?
Du får fritt välja vilket elbolag du vill köpa el av. För ett elhandelsavtal betalar du alltså för den el som du faktiskt förbrukar, och du kan även välja vilken typ av elhandelsavtal du föredrar.
Kan man byta Elnätsabonnemang?
Hur ändrar jag storlek på min huvudsäkring? Med rätt huvudsäkring kan du påverka avgiften för ditt elnätsabonnemang. Om du har en större säkring än vad du behöver kan du säkra ner den och på så sätt sänka din elnätskostnad. Ta kontakt med en behörig elektriker om du vill ändra storlek på huvudsäkringen.
Vad händer om man inte tecknar nytt elavtal?
Om du inte tecknar något särskilt elhandelsavtal, kommer du ändå att få el. Det sker genom att din nätägare anvisar dig en elhandlare. Den anvisade elhandlaren ska sända över de avtalsvillkor som ska gälla, vilket är en förutsättning för att ett avtal ska kunna ingås.
Vilka elleverantörer kan jag ha?
Billig el – Topplista över billigaste elleverantörer & elavtal:
- Fortum – Billigaste elleverantören. Fast avgift: 35 kr /månad.
- Telge Energi – Bästa elbolag. ✓ Fast avgift: 45 kr / månad.
- Greenely – Billiga elpriser.
- Göta Energi – Billig el.
- Skellefteå Kraft – trygga elbolaget.
- Göteborg Energi – billiga elavtal.
- Tibber.
- Eon.
Vad består elnätsavgiften av?
Nätavgiften består av en fast del, abonnemangsavgiften, och en rörlig del, överföringsavgiften. Abonnemangsavgiften baseras bland annat på hur stor huvudsäkring du har. Överföringsavgiften betalar du per överförd kilowattimme (kWh). Kundernas elnätsavgifter ska, enligt ellagen, vara objektiva och icke-diskriminerande.