Innehållsförteckning
Kan man dra tillbaka en polisanmälan?
Det är därför viktig att vara medveten om att en polisanmälan som faller under allmänt åtal inte går att återkalla av den enskilde. Med allmänt åtal avses åtal som väcks av en åklagare för samhällets räkning (jfr. enskilt åtal).
Kan man lägga ner en anmälan?
Huvudregeln är att alla brott ska utredas. I vissa fall kan polis och åklagare avstå från att inleda eller lägga ned en brottsutredning mot en misstänkt person för ett visst brott, då det inte skulle få någon eller bara en liten betydelse för det sammanlagda straffet.
Kan man dra tillbaka en anmälan om misshandel?
Hej och tack för din fråga, Polisen ska utreda ett ärende som har kommit till deras kännedom. Har en person, som i ditt fall, lämnat in en anmälan om misshandel till polisen går det inte att dra tillbaka anmälan. Brottet måste alltså först utredas av polis innan det kan läggas ner.
Kan man få reda på vem som anmält?
De får veta vem som har polisanmält dem när de ska förhöras. Du kan be att få veta när polisen kommer att berätta det. Föräldrar eller vårdnadshavare om du som anmäler är under 18 år. Men de ska inte få veta att det är du som har anmält om det finns risk att de skadar dig om de får veta.
Vad betyder att förundersökning läggs ner?
När en utredning har lagts ned gör inte polis och åklagare något mer med utredningen. Om ny bevisning framkommer kan en nedlagd förundersökning återupptas. Även om en utredning har lagts ned, till exempel på grund av att gärningspersonen är okänd, kan man ändå ha rätt till ersättning.
Det går inte att ta tillbaka en polisanmälan. Eftersom polisen enligt lagen är skyldig att utreda brott kan man inte ta tillbaka en anmälan. Du kan däremot ändra eller komplettera din anmälan i efterhand, antingen via telefon, i ett brev eller på internet.
Kan man ändra polisanmälan?
För att kunna ändra eller komplettera en tidigare gjord anmälan måste du uppge ärendenumret på din ursprungsanmälan. Det gäller alla anmälningar, det vill säga anmälningar som du gjort via internet, telefon eller på annat sätt.
Vad händer om man drar tillbaka en anmälan?
Åklagaren har som regel en absolut åtalsplikt. Det innebär att åklagaren måste väcka åtal om det finns tillräckliga skäl för det. Så även om du tar tillbaka din anmälan kommer polisutredningen fortgå och den misstänkte kan komma att åtalas för brottet.
Vill inte medverka i förundersökning?
Polisen har en skyldighet att utreda misstänkt brott när det kommit till polisens kännedom. Däremot kan målsäganden meddela att han eller hon inte vill medverka i en eventuell utredning. Målsägandens ovillighet att medverka i en eventuell utredning betyder dock inte att ärendet läggs ned.