Allmänning

Kan man ta bort tandstallning sjalv?

Kan man ta bort tandställning själv?

Tråden kan du inte ta bort själv. Vilken metod som väljs beror på hur tänderna har stått från början och hur stor risk det är att tänderna flyttar sig tillbaka. Sammanlagt tar det en till två timmar att ta bort tandställningen och sätta dit tråden som ska hålla tänderna på plats.

Vad ska man göra om tandställningen lossnar?

Du behöver vara lite försiktig med vad du äter. Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas för kraftigt. Hårda och sega saker kan göra att fästena lossnar. Om ett fäste lossnar eller går sönder ska du kontakta kliniken snarast, annars kan tänder flyttas fel eller behandlingstiden bli längre.

Är osynlig tandställning bra?

Med en osynlig tandställning kan du rätta till samma typ av fel som med en vanlig tandställning och uppnå likvärdiga resultat. Däremot är en osynlig tandställning mer komplex och kräver att tandläkaren har en specialistutbildning och lång erfarenhet.

Hur vet man om tandställningen lossnat?

Har du en fast tandställning kan fästet som sitter på tanden lossna. Dock är det inte alltid du märker av det. Det är därför viktigt att du kontrollerar tandställningen dagligen. Om ett fäste lossnat kan du antingen låta den vara eller försöka ta bort den med en pincett, beroende på om du störs av den.

Hur länge har man tandställning för överbett?

En behandling tar i de flesta fall runt ett och ett halvt till tvår år med fastsittande tandställning. Behandlingar kan också pågå mellan sex månader och tre till fyra år, beroende på hur stor avvikelse man har.

Vad ska man undvika att äta när man har tandställning?

Tandställningen sitter fast och klarar normal tuggning. Du kan äta det mesta. Men den tål inte sega saker, som tuggummi, kola eller karameller. Om du äter sådant kan tandställningen lossna och trådarna böjas, så att de skadar tänder, tandkött eller andra delar av munnen.

Vad ska man säga om man vill ha tandställning?

Kontakta en specialist vid fundering Om du har ett behov av tandreglering så upptäcks detta vid en vanlig tandläkarundersökning. Men om du själv har funderingar på om du eller ditt barn är i behov av en tandställning kan du ta kontakt med en specialist inom tandreglering (ortodonti) för konsultation.

Kan man få tandställning om man vill?

Om du inte kan få kostnadsfri behandling Om specialisten bedömer att du inte kan få en kostnadsfri behandling men du ändå vill ha tandställning, finns möjligheten att söka vård hos en privat tandregleringsspecialist och betala behandlingen själv.

Share this post