Allmänning

Kan man ta cellprov sjalv?

Kan man ta cellprov själv?

Ibland kan HPV orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Tidigare har du fått en kallelse till cellprov på barnmorskemottagningen. Nu får du istället ett test som du tar själv hemma och skickar in. Egenprovtagningen är lika säker för att upptäcka HPV som ett prov på en barnmorskemottagning.

Vad är Benignt prov?

Diagnostik och utredning Vid negativt HPV kallas kvinnan för kontroll efter 1 år till barnmorska, som tar ett nytt cellprov. Om detta prov är benignt återgår patienten till GCK. Om cellprovet efter 1 år visar ASCUS/CIN1 kallas kvinnan för kontroll till läkare inom 3-4 månader för cellprov, kolposkopi och ev px.

Hur gör man självtest cellprov?

Cellprov som självtest innebär att man får testa sig för HPV-viruset hemma och sedan posta testet för en analys. Det du får hem är en bomullspinne, ett förslutbart provrör, ett vadderat kuvert och instruktioner för hur du ska gå tillväga.

Hur gör man självtest HPV?

Du tar provet och skickar det med ett medföljande kuvert. Provet skickas sedan till laboratoriet och precis som vid ett cellprov hos barnmorska kommer svaret i brevlådan inom några veckor. – Det är lika säkert och tillförlitligt som att ta ett prov hos oss och du kan inte göra fel.

Hur upptäcks cancer i livmodern?

Vävnadsprov visar om det finns cancer Ett vävnadsprov kan visa om du har livmodercancer. Vävnadsprovet kan ofta tas vid den gynekologiska undersökningen. Läkaren för in en tunn slang genom slidan, livmoderhalsen och in i livmodern. Slemhinneceller sugs ut genom slangen.

Varför får man förtjockad livmoderslemhinna?

Slemhinnan i livmodern byggs upp när hormonet östrogen påverkar celler så att de delar på sig och nya celler bildas. Livmodercancer kan uppstå i slemhinnan om något blir fel i celldelningen. Först växer cancertumören bara i slemhinnan. Sedan kan den börja växa igenom slemhinnan och in i livmoderns muskelvägg.

Vad är Benignt Cellfynd?

Allt som inte är benigna cellfynd i gynekologiska (cervix) cellprov kallas för cellförändringar. Olika svårighetsgrader: Koilocytos (celler med HPV- påverkan), lättare atypier/dysplasi benämns LSIL (Tidigare CIN 1). Mer uttalade förändringar benämns HSIL (tidigare CIN 2-CIN3).

Share this post