Kan man träna med diabetes typ 1?
Träning har ofta oväntade, bra effekter för den med diabetes. Bättre kontroll på blodsockret är bara en av dem. Forskaren Peter Adolfsson ger dig koll på vad som händer i kroppen när pulsen stiger. Att träna är bra för vem som helst, men det är extra viktigt att röra på sig för den som har diabetes.
Kan man träna om man har diabetes?
Att röra på sig är viktigt för alla människor – men för dig med diabetes är det extra betydelsefullt. Det är faktiskt något av det viktigaste du kan göra för din hälsa. Motion ger jämnare blodsocker, bättre blodfetter och blodtryck – och ger dig ny ork.
Vad ska man undvika vid diabetes?
Undvik att äta ljust bröd och klibbigt ris. Undvik även mättat fett. Mättat fett finns bland annat i mejeriprodukter, kött, charkvaror, choklad och kaffebröd. Omättat fett är nyttigare.
Varför är det bra att träna när man har diabetes?
Insulinet sänker blodsockret mer än normalt vid fysisk aktivitet. Speciellt om man tränar stora muskelmassor (allsidig styrketräning, simning). Denna ökade känslighet för insulin kvarstår ofta upp till 24 timmar. I samband med träning ökar också ett icke insulinberoende glukosupptag i musklerna.
Vad är behandling av typ 1-diabetes?
Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.
Hur behandlas typ 1-diabetes?
Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.
Hur tränar du med diabetes?
Träna med diabetes. Regelbunden motion är viktigt för alla människor. För dig med diabetes är motion, eller fysisk aktivitet, extra viktigt. Det finns en mängd positiva effekter av att röra på sig.
Hur hjälper träning mot diabetes?
Motionen har en rad gynnsamma effekter vid typ 2-diabetes. Blodsockret förbättras eftersom regelbunden fysisk aktivitet ökar upptaget av glukos i muskelcellerna. På lång sikt ökar insulinkänsligheten och insulinresistensen minskar.