Innehållsförteckning
Måste man visa hela läkarintyget till arbetsgivaren?
Arbetsgivaren har inte rätt att kräva den del av ditt sjukintyg där din sjukdom anges. Däremot har du en skyldighet att på något sätt upplysa din arbetsgivare om ditt sjukdomstillstånd för att ge arbetsgivaren möjlighet att fullfölja sin rehabiliteringsskyldighet.
Vad gör arbetsgivaren med sjukintyget?
Läkarintyget är till för att du som arbetsgivare och Försäkringskassan ska kunna bedöma om medarbetaren har rätt till sjuklön och sjukpenning. I intyget beskriver läkaren hur medarbetarens medicinska tillstånd påverkar förmågan att arbeta.
Kan arbetsgivaren begära läkarintyg?
Arbetsgivaren har alltid rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen, men när det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren kräva det från en tidigare dag, till och med från första sjukdagen. Särskilda skäl för tidigare intyg kan vara till exempel misstanke om missbruk eller behov av rehabilitering.
När ska arbetsgivare rapportera till Försäkringskassan?
Arbetsgivaren sjukanmäler dig till Försäkringskassan När du varit sjuk i 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Du kan se på Mina sidor om din arbetsgivare har sjukanmält dig.
Hur ofta medicinska kontroller?
Du ska anordna kontroller så att de genomförs senast 3 år efter att arbetet börjat och sedan vart 3 år. Om en arbetstagare upplever nya besvär, som skulle kunna bero på handintensivt arbete, ska en medicinsk kontroll anordnas och genomföras inom 1 månad.
Måste arbetsgivaren veta diagnos?
Arbetsgivaren behöver inte få reda på vilken sjukdom det är fråga om. När läkarintyget utfärdas bör läkaren fråga om man vill uppge sin diagnos eller inte. Läkarintygen ser i praktiken lite olika ut och det finns inget formkrav för dem enligt lagstiftning.
När har man rätt till sjuklön?
Den som är anställd tillsvidare eller ska vara anställd i mer än en månad kan få sjuklön från den första dagen hen är anställd. Den som ska vara anställd i kortare tid än en månad kan få sjuklön när hen har arbetat i minst 14 dagar.
Får arbetsgivare begära utdrag från Försäkringskassan?
Arbetsgivarens rätt att begära ett utdrag från Försäkringskassan finns inte reglerad i lagstiftning. Däremot har anställda en skyldighet att visa att man har rätt till frånvaro. – Du har rätt att vara ledig för att vårda sjuka barn om du samtidigt får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.
Vad säger arbetstidslagen?
Arbetstidslagen (ATL) Arbetstidslagen har regler om hur mycket man får arbeta per dygn, per vecka och per år. Den tar upp jourtid och beredskap, vilka raster och pauser man har rätt till och vad som gäller för nattvila.
När krävs medicinsk kontroll med Tjänstbarhetsintyg?
Läkaren bedömer om arbetstagaren har en hälsa som är tillräckligt god, för att klara av den ökade risk för ohälsa, sjukdom eller olycksfall, som arbetet innebär. Om läkaren bedömer att arbetstagarens hälsa är tillräckligt god, skriver läkaren ett tjänstbarhetsintyg för arbetstagaren.
Måste man berätta om sin diagnos?
– Det korta svaret är nej, du är inte skyldig att berätta för din blivande arbetsgivare om du har en diagnos och det går att utläsa från diskrimineringslagen, säger Sveriges Ingenjörers förbundsjurist Jenny Rosenbaum.