Allmänning

Nar andrades senast en grundlag i Sverige?

När ändrades senast en grundlag i Sverige?

En mycket lång och slitsam arbetsprocess kom att leda till den senaste större grundlagsändringen, 1974 års regeringsform.

Vilken är Sveriges äldsta grundlag?

1809 avsattes Gustav IV och Sverige fick en ny regeringsform. Då kom Tryckfrihetsförordningen tillbaka i ungefär samma form som den haft från början och blev återigen en grundlag. Tryckfrihetsförordningen inskränktes tillfälligt under andra världskriget, men idag är innehållet i stort sett detsamma som 1809.

Vad innebär de olika grundlagarna?

Grundlagarna är speciella lagar som innehåller reglerna för hur Sverige ska styras. Grundlagarna ska skydda vår demokrati och är därför svårare att ändra än andra lagar. Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Vilka är de fyra grundlagarna?

Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen • tryckfrihetsförordningen • yttrandefrihetsgrundlagen • successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem.

Har en grundlag ändrats i Sverige?

Den 24 november togs det andra riksdagsbeslutet om att genomföra de största förändringarna på över 35 år i våra grundlagar. Grundlagsändringarna har varit vilande i väntan på val sedan våren 2010. Tre av våra fyra grundlagar ändras. Beslutet medför även följdändringar i ett 20-tal andra lagar.

När ändrades regeringsformen senast?

Regeringsformen[redigera | redigera wikitext] Regeringsformen (RF) är en grundlag i Sverige och den av grundlagarna som främst formar statsskicket. 1974 års regeringsform, som är den nu gällande, antogs av riksdagen 1973 och 1974 och började gälla 1 januari 1975, samtidigt med Riksdagsordningen.

Var Sverige först med tryckfrihetsförordningen?

Under ledning av den österbottniske prästen Anders Chydenius genomdrev mösspartiet vid riksdagen i Gävle den 2 december 1766 antagandet av en tryckfrihetsförordning som stoppade censur och införde offentlighetsprincipen för offentliga handlingar i svenska myndigheten, därmed även i Finland.

När stiftades tryckfrihetsförordningen?

Vi har haft sex olika tryckfrihetsförordningar: 1766, 1774, 1792, 1810, 1812 och 1949. Av dessa är det troligen bara en som stiftats helt grundlagsenligt; 1949 års lag, som ju gäller än idag. Kanske även den första från 1766 om vi nu ser den som vanlig lag och inte som grundlag. Men det finns tveksamheter även där.

Vad är ett annat ord för grundlag?

Grundlag kallas även statsförfattning eller, om den kommit till stånd i form av ett av den makthavande utfärdat frihetsbrev, charta.

Vad menas med yttrandefrihetsgrundlagen?

Lagen innehåller bestämmelser om grundlagsskydd för bland annat radio- och tv-sändningar och vissa webbplatser. Lagen innebär bland annat att: Alla medborgare har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, känslor i radio, tv, videogram, ljudupptagningar eller andra sorters upptagningar.

Vad är en successionsordningen?

Den antogs av 1810 års riksdag och utfärdades som gällande den 26 september samma år. Lagen reglerar tronföljden till den svenska tronen, det vill säga vem som får bli kung eller regerande drottning i riket. Med antagandet av successionsordningen blev huset Bernadotte berättigat att bestiga Sveriges tron.

Vilka grundlagar har ändrats?

Tre av våra fyra grundlagar ändras….

  • lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar,
  • lag om ändring i lagen (1974:579) om handläggningen av nådeärenden,
  • lag om ändring i lagen (1974:613) om handläggningen av vissa regeringsärenden,

Vem är berättigad att fatta beslutet att ändra aktiebolagets bolagsordning?

Majoritetskrav vid beslut om ändring av bolagsordningen i ett aktiebolag. Kvalificerad majoritet krävs för att ändra bolagsordningen. För att en ändring av bolagsordningen skall vara giltigt behöver minst två tredjedelar av både röster och aktierna närvarande vid bolagsstämman stödja förslaget.

Hur går det till när man ska ändra i ro?

Fram till 1974 var riksdagsordningen en grundlag. Nu har den en mellanställning mellan grundlag och vanlig lag. Riksdagsordningens huvudbestämmelser kan ändras antingen genom två likadana riksdagsbeslut med val emellan eller genom att ett beslut fattas i riksdagen med kvalificerad majoritet.

Är föreskrifter bindande?

Föreskrifter är bindande regler medan allmänna råd är generella rekommendationer för hur lagar, förordningar och föreskrifter kan eller bör tillämpas. Kungörelser är oftast upphävanden av allmänna råd. Respektive myndighet ansvarar för innehållet i sina föreskrifter och allmänna råd.

Vilka grundlagar har ändrats i Sverige?

Regeringen föreslår ändringar i bland annat tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, för att anpassa grundlagsskyddet till den tekniska och mediala utvecklingen.

Hur många aktieägare kan ett privat aktiebolag ha?

Antalet aktier i ett aktiebolag är upp till bolaget själv att bestämma. Det finns inte direkt något lägsta eller högsta antal, varken för publika eller privata aktiebolag. Det ska dock såklart finnas åtminstone en aktie. Dock måste aktiekapitalet vara minst 25 000 kr i ett privat bolag (1 kap.

När är ett aktiebolag moderbolag i förhållande till ett annat aktiebolag?

Begreppen moderbolag, dotterföretag och koncern äger aktier eller andelar i den juridiska personen och har rätt att ensamt utöva ett bestämmande inflytande över denna på grund av avtal med den juridiska personen eller på grund av föreskrift i dess bolagsordning, bolagsavtal eller därmed jämförbara stadgar.

Vilken Riksdagsordning rådde från 1866 till 1971?

Då ståndsriksdagen avskaffades inrättades en ny, 1866 års riksdagsordning. I samband med den allmänna rösträttens införande 1909 genomfördes förändringar i riksdagsordningen av 1866 men den behölls i sin grund. Slutligen avskaffades riksdagsordningen från 1974 genom den nuvarande från 2014.

Hur gör man en ändring i riksdagsordningen?

Bestämmelser om val till riksdagen, riksdagsarbetet och riksdagens uppgifter finns i regeringsformen. Lagen är indelad i huvudbestämmelser och tilläggsbestämmelser. Regler om stiftande och ändring av riksdagsordningens bestämmelser finns i 8 kap. 17 § regeringsformen.

Måste man följa en föreskrift?

En föreskrift är olika detaljregler som en myndighet kan utfärda. Dessa föreskrifter ska följas och du kan drabbas av olika påföljder om du bryter mot dem. Dock är det inte alltid förenat med straff att bryta mot en föreskrift. Allmänna råd är endast rekommendationer och inget du måste följa.

Vad händer om man bryter mot en föreskrift?

Överträdelser av föreskrifter enligt covid-19-lagen om förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek och förbud mot att vistas på vissa platser ska kunna bestraffas med 2 000 kr i penningböter genom ordningsbot som utfärdas av polis.

Share this post