Allmänning

Nar anvander man versaler?

När använder man versaler?

I svenskan används versaler i början av en mening. Undantag är om meningen börjar med ett egennamn eller en förkortning som inleds med gemen bokstav, till exempel af Chapman eller pH-värde. I sådant fall rekommenderas skribenten att formulera om meningen.

Vad menas med versaler?

Versaler, vardagligt stora bokstäver, är den ”större” varianten av alfabetets bokstäver i tryckt text (exempelvis A, B, C.), i motsats till gemener.

Hur skriver man versaler?

Huvudregeln är att egennamn och personnamn skrivs med stor begynnelsebokstav och beskrivande beteckningar med liten. Låt säga att Christer vill ha semester i Alperna (egennamn) när han kommer hem. Han kanske till och med vill hyra en stuga i de franska alperna (beskrivande beteckning).

Varför skriver man du med stort D?

Särskilt gäller detta texter som vänder sig till flera personer. Att skriva Du som i exemplet ovan, förekommer ibland i säljbrev, myndighetsbrev och liknande som vänder sig till en enda person. Även formerna Dig, Din, Ditt och Dina ska då stå med stor bokstav.

Är månader med stora bokstäver?

Blir det alltså Januari eller januari? Svar: Skriv januari. Alla månadsnamn skrivs med liten begynnelsebokstav i svenskan.

Vad kallas en liten bokstav?

Liten bokstav betyder gemen.

Vad kallas stor bokstav med ett annat ord?

Det här kallas en versal bokstav. De är versaliserade. Det finns regler för vilka ord som ska versaliseras. Det beror delvis på var i en mening som ordet finns: Det första ordet i en ny mening skrivs alltid med stor bokstav.

Hur skriver man små bokstäver?

Om du vill använda ett kortkommando för att ändra mellan gemener, VERSALER och Versal i varje ord markerar du texten och trycker sedan på fn + SKIFT + F3 tills det format du vill använda används.

Vad heter små bokstäver?

Gemener är (särskilt använt om tryckt text) den mindre varianten av alfabetets bokstäver, i vardagligt tal benämnda som de ”små bokstäverna” (a, b, c…). Alfabetets ”stora bokstäver” (A, B, C…) heter versaler.

Share this post