Allmänning

Nar det star fel i journalen?

När det står fel i journalen?

Anteckning i patientjournalen handla om en uppgift som är felaktig eller missvisande (3 kap. 8 § patientdatalagen). Anteckningen blir då som ett tillägg i det som redan står i journalen.

Kan man dölja sin journal?

Du har som patient möjlighet enligt 4 kap 4§ Patientdatalagen (2008:355) att spärra hela eller delar av din journal. Det finns två typer av spärr, inre och yttre spärr. Via ditt samtycke eller om nödläge skulle uppstå har behörig personal rätt att tillfälligt häva spärren och läsa dina uppgifter.

Varför ser jag inte allt i min journal?

Ibland dröjer det ett par dagar eller någon vecka innan du ser en anteckning i Journalen. Det kan bero på att läkaren har dikterat besöket. Det betyder att läkaren har spelat in anteckningen och att till exempel en medicinsk sekreterare sedan skriver in den i din journal.

Vilka sätt kan du läsa journalen på?

Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?

Journalanteckningarna ska vara tydliga. Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.

Vad ska en patientjournal innehålla?

Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer. Enda undantaget är om du gör ett hiv-test. Då har du rätt att vara anonym.

Hur länge ska journaler sparas?

Journaler sparas i minst tio år Journaler måste sparas i minst tio år efter den senaste anteckningen. I vård som drivs av en region sparas en stor del av journaluppgifterna för all framtid. Även privata vårdgivare är skyldiga att behålla journalerna i tio år, därefter får de förstöras.

Vad ska jag göra? Jag rekommenderar dig att vända dig till din vårdgivare och förklara att det blivit fel i din journal och därmed begära rättelse av uppgiften. Om vårdgivaren inte vill göra en rättelse har du rätt att begära att det förs in en anteckning i journalen om att du anser uppgiften oriktig.

Hur ska journaler hanteras?

Det är patientdatalagen som reglerar hur journaler ska hanteras. Lagen styr bland annat hur journalerna ska skrivas och hur uppgifterna i journalen ska skyddas. Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer.

Ingen får ändra i journalen Den som antecknar i journalen får bara rätta felaktigheter genom att markera det som är felaktigt och skriva in nya anteckningar. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kan besluta att en journal eller delar av en journal får förstöras.

När försvinner journalen?

Om en uppgift som står i journalen är felaktig så kan du kräva en rättelse (8 kap. 3 § patientdatalagen). Det innebär att det kommer skrivas in i din journal att uppgiften är felaktig men den felaktiga uppgiften kommer inte försvinna. Rättelsen blir alltså som ett tillägg till den nuvarande felaktiga informationen.

Varför kan jag inte se allt i min journal på 1177?

Nej. Idag kan du inte läsa all din journalinformation i e-tjänsten Journalen. Mer information än den som visas i nuläget kommer att läggas till successivt. Liksom tidigare har du alltid rätt att få pappersutskrifter av din journal.

Share this post