Allmänning

Nar forsvann telefonisterna?

När försvann telefonisterna?

Helt manuella växlar vid publika telefonstationer försvann i Sverige huvudsakligen under 1950- och 1960-talen. Den sista manuella svenska telefonstationen automatiserades i juni 1972 i Arjeplogsområdet. Helt manuella abonnentväxlar (företagsväxlar) fanns kvar så långt som in på 2000-talet.

Hur fungerade gamla telefonväxlar?

History. Telefonväxeln användes inom mindre företag eller kontor där upp till 20 anknytningar fanns. Växeln kunde också användas i allmänna telefonnätet, innan det var helt automatiserat. Telefonisten kopplade upp samtal genom att placera två proppar, en för var anknytning, på en vågrät rad.

Vad begärde man i telefonväxel?

Om en ankytning ville ringa ett internt samtal eller nå telefonisten, lyfte anknytningen luren och slog siffran 9, varvid klaffen föll och surrade i takt med fingerskivans impulser, vilket var signal till telefonisten att ett internt samtal önskades. Först då gick telefonisten in och svarade ”växeln”.

När kom telefonen till landsbygden?

Ännu på 1950- och 60-talen fanns en hel del manuella telefonstationer kvar på den svenska landsbygden – en lång övergång mellan två tekniksteg, nästan i klass med det utdragna skiftet mellan segelfartyg och motordrivna fartyg eller mellan hästen och bilen.

Vad begärde man hos växeltelefonisten förr?

De unga telefonisterna fick inte sitta och svara med håret upprullat, trots att kunderna ju inte kunde se dem. De fick inte heller sitta med shorts när det var varmt, bara kjol. Det ansågs länge olämpligt och till och med oanständigt att klä sig i långbyxor och det var inte förenligt med tjänsten att bära glasögon!

Vad begärde man i telefonväxel förr?

Mig kunde man således ”utifrån” nå på två sätt: antingen slog man 786 10 00 och ”begärde” 1449 eller så slog man helt enkelt 786 14 49 direkt. Detta medförde att växelns personalstyrka minskades. Likaså växelns öppettider. Riksdagen fick också ny växel med nr 786 40 00 och anknytningar från 4001 och uppåt.

Varför behöver vi inte telefonister idag?

På många håll föll femårsregeln i glömska allt eftersom efterfrågan på telefonister ökade med antalet abonnenter. I takt med det växande antalet abonnenter insåg man också att det i längden var omöjligt att koppla samtal för hand.

I vilket land uppfanns telefonen?

Den som först fick ett patent i USA 1876 var Bell, men patentet ifrågasattes redan från början.

Share this post