Allmänning

Nar har en arbetstagare som pa grund av sjukdom eller olycksfall ratt till lon for sjukdomstid?

När har en arbetstagare som på grund av sjukdom eller olycksfall rätt till lön för sjukdomstid?

Lön för sjukdomstid Om anställningsförhållandet har varat minst en månad, har arbetstagaren rätt att under den tid hindret varar få sin fulla lön till utgången av den nionde vardagen efter den dag han eller hon insjuknade, dock högst till dess arbetstagarens rätt att få dagpenning enligt sjukförsäkringslagen börjar.

När är det inte tillåtet att upprepat använda arbetsavtal för viss tid?

Det är inte tillåtet att upprepat använda arbetsavtal för viss tid när antalet visstidsavtal eller den sammanlagda avtalstiden eller den helhet som avtalen bildar visar att arbetsgivarens behov av arbetskraft är permanent.

Enligt lagen betalas lön för sjukdomstiden för den dag arbetstagaren insjuknat, om det hade varit arbetstagarens arbetsdag, och för de följande nio arbetsdagarna som infaller på vardagar.

Hur lång uppsägningstid har man om man har jobbat mer än tolv år för arbetsgivaren?

Uppsägningstider enligt lagen 6 månader om du har varit anställd i över 12 år.

Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal, har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

Vad innebär en månads uppsägningstid?

Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden. Det innebär att om du har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31

Share this post