Innehållsförteckning
När kom ångloket?
George Stephenson
Richard Trevithick
Ånglok/Uppfinnare
Hur kom ångloket till?
De första ångdrivna fordonen utvecklades på 1700-talet i Storbritannien. Första gången ånga användes för framdrivning av fordon på räls var 1804 på en bruksbana i Syd Wales. Ångloket hade bara en cylinder vilket gjorde det svårstartat när cylindern hamnade i dödläget.
Varför blev Sverige ett industriland?
Industrialiseringen av Sverige tog fart under 1800-talet. Ny teknik förändrade samhället på många sätt. Många människor lämnade arbete med jordbruk på landsbygden och flyttade till Stockholm för att jobba i fabriker.
Vilket samhälle ersatte industrisamhället?
Under 1970-talet började industrisamhället i sin tur ersätta av ett postindustriellt samhälle-tjänstesamhälle.
Vad är jordbrukssamhällen?
Ett jordbrukssamhälle, bondesamhälle eller agrarsamhälle är en sammanfattande beteckning på ett geografiskt område där produktionen till största del är av jordbrukskaraktär eller där de största värdena skapas inom jordbruket.
Vad uppfann George Stephenson?
Ånglok
Stephenson’s RocketKillingworth locomotivesGeordie lampMy Lord
George Stephenson/Uppfinningar
Vad var George Stephenson känd för?
George Stephenson (1781-1848) brukar kallas för ”järnvägarnas fader”. Det var genom hans arbete som järnvägen fick ett genombrott. Redan innan Stephenson var det flera andra som hade byggt vagnar som drevs med ånga. Den förste som försökte ersätta hästen med ångmaskin var fransmannen Cugnot.
Hur gick Sverige från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle?
Det tog ungefär hundra år för oss att gå från att vara ett jordbrukssamhälle till att bli ett industrisamhälle. Övergången från jordbruk till industrisamhälle påbörjades i mitten av 1800-talet och kan sägas vara avslutad på 1950-talet. Majoriteten av befolkningen fick då inte längre sin försörjning från jordbruket.
Hur har Sverige utvecklats från jordbrukssamhälle till tjänstesamhälle?
Från jordbruk till tjänsteproduktion Under större delen av 1800-talet kom hälften av Sveriges totala förädlingsvärde från jordbruket. I slutet av seklet inleddes en minskning av jordbrukets andel som fortgick i oförminskad takt fram till 1970-talet.