Innehållsförteckning
När kom patentlagen?
Den första svenska patentlagen är från 28 april 1819. Tyska riket (bildat 1871) fick en gemensam patentlag 1877. År 1913 gjordes i USA 70.000 patentansökningar. Den första konventionen för internationellt skydd för den industriella äganderätten (patent, varumärken och mönsterskydd) slöts i Paris den 20 mars 1883.
Vad är patenträtten?
Patent är en ensamrätt som beviljas uppfinnare för att de yrkesmässigt ska kunna utnyttja en uppfinning. De har med andra ord rätt att förbjuda andra att utnyttja uppfinningen. Ett patent skyddar den uppfinning som definierats i patentkraven.
Vem äger uppfinningen?
Då hamnar vi i Lag (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar (”LAU”) eller i Uppfinnaravatalet (kollektivavtal). LAU avser i det här riket patenterbara uppfinningar av AT i allmän eller enskild tjänst – och huvudregeln säger att arbetsgivaren äger rätten till arbetstagarens uppfinningen.
Hur vet man om det finns patent?
Du kan göra en sökning i Svensk Patentdatabas. Du kan även kontakta vår kundsupport för att få veta vem som är innehavare av ett patent. Hur gör jag för att få kopior på befintliga patent? Via databaserna Svensk Patentdatabas, Aktinsyn eller Espacenet hittar du patenthandlingar.
Vad är patent och hur fungerar det?
Patent är ett skydd för en ny, teknisk lösning på ett problem. Ett patent ger ensamrätt till att kommersiellt utnyttja en uppfinning. Det innebär att ingen annan får använda uppfinningen genom att tillverka, sälja eller importera den, utan patenthavarens tillstånd. Ett patent ger ensamrätt i upp till 20 år.
Under vilka förutsättningar har en arbetsgivare rätt till sin arbetstagares uppfinning?
För arbetsgivarens rätt till uppfinningen ska du få ekonomisk kompensation utöver lön. Detta gäller enligt lagen (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar (LAU) och kollektivavtalet benämnt Avtal angående rätten till arbetstagares uppfinningar (Uppfinnaravtalet).
Vad krävs för patentskydd?
För att din uppfinning ska gå att patentera måste den uppfylla vissa villkor. Uppfinningen ska vara ny, ha uppfinningshöjd, och den ska vara industriellt tillämpbar, vilket betyder att den ska lösa ett problem med hjälp av teknik.