Innehållsförteckning
När legaliserades alkohol?
1995. Sverige gick med i EU. Med det kom nya regler för hur mycket alkohol man fick föra in från andra länder. Man fick börja ta in större mängder alkohol till Sverige från länder med lägre priser.
Hur mycket alkohol drack man förr?
I början av 1800 – talet låg spritkonsumtionen på sin absoluta topp. Man räknar att varje svensk man drack över 100 liter brännvin per år. Det blev ett stort folkhälsoproblem och bl a orsakade sjukdomar, ökad dödlighet och misshandel.
Hur ser Sveriges alkoholpolitik ut idag?
Vår vision för den svenska alkoholpolitiken är att den ska vara ändamålsenlig, effektiv och anpassad efter sin samtid. Vi ser att dess främsta uppgift är att säkra en kontrollerad alkoholanskaffning, främja attityder och värderingar kring alkohol samt skydda de riskgrupper som finns i samhället.
Vad utmärker en alkohol?
Alkoholer, av arabiska الكحول (transkriberat som al kohoul), är organiska ämnen där en eller flera hydroxylgrupper (OH) är bundna till kolatomer i en kolkedja. Den enklaste alkoholen är metanol, CH3OH, med enbart en kolatom och en OH-grupp. Det ämne som oftast kallas alkohol i vardagsspråk är etanol, C2H5OH.
Är alkohol lagligt i Sverige?
Alkohol är en drog. Den är laglig, men eftersom den har negativ inverkan på folkhälsan i Sverige finns det en lag, alkohollagen, som ska skydda människors hälsa. I alkohollagen finns regler om hur man får köpa, sälja och marknadsföra alkohol – för att begränsa konsumtionen och skadeverkningarna.
Vad är flervärda alkoholer?
Flervärda alkoholer. Alkoholer som har fler än en OH-grupp kallas flervärda alkoholer. Ett vanligt exempel på en sådan är glykol. En sådan molekyl består av en etankedja där två (di på grekiska) väteatomer är utbytta mot OH-grupper. Glykol kan därför också kallas för etandiol.
Vilka Alkoholer är lättlösliga i vatten?
Enklare alkoholer som metanol, etanol och propanol (CH 3 CH 2 CH 2 OH) samt några flervärda alkoholer som etandiol (glykol) och propantriol (glycerol) är lättlösliga i vatten och är vid rumstemperatur färglösa vätskor, medan tyngre alkoholer är vanligen fasta. Metanol, etanol och propanol har en karakteristisk lukt och brinner med klar, blå låga.
Vilka är Alkoholer med flera kolatomer?
Alkoholer med flera kolatomer kan ha en av tre olika strukturer. Dessa tre typer är primära, sekundära och tertiära, vilket åsyftar antalet kolatomer som binder till den kolatom som binder till OH-gruppen. I primära alkoholer binder den OH-bindande kolatomen till endast en annan kolatom.