Innehållsförteckning
När restes Ales stenar?
Ales stenar eller Ale stenar är en fornlämning av typen skeppssättning. Den är belägen vid byn Kåseberga i Valleberga socken, på Österlen i Ystads kommun vid Skånes sydkust. Skeppssättningen består av 59 stenar och dateras vanligen till vendeltiden (ca år 540 till 790).
Vem äger Ale stenar?
Träkol från olika delar av skeppssättningen har kunnat dateras med hjälp av kol 14-metoden. Inte mindre än sju olika sådana analyser visar att skeppssättningen uppfördes någon gång under perioden 500–1000 e. Kr. Ales stenar förvaltas sedan januari 2015 av Statens fastighetsverk.
När byggdes Ales stenar?
Inte mindre än sju sådana analyser visar entydigt på att skeppssättningen uppfördes någon gång under perioden cirka 500 – 1000 e. Kr. Detta ligger i linje med vad som framkommit om andra monumentala skeppssättningar, främst inom danskt område. Ny forskning visar att dessa framför allt uppfördes under 900-talet e.
Varför skeppssättning?
Varför reste man skeppssättningar? Det har antagits att skeppssättningar har använts som gravar, men det är inte alltid som någon grav hittats. På runstenar finns det beskrivet att stenkretsar av olika slag restes som minne över nära anhöriga.
Vad betyder Ale stenar?
Ales stenar – mystiska monoliter En del tror att det är ett gravmonument, medan andra menar att det är en urgammal astronomisk kalender. Stenarna är placerade så att solen går ner vid det nordvästra hörnet på sommaren och går upp vid motsatta hörnet på vintern. De 59 stenarna är placerade i formen av ett skepp.
Vad är Kåseberga känt för?
Under 1940- och 50-talen hade fisket i Kåseberga sin guldålder, då efterfrågan på fisk var stor. Runt torget finns 13 ursprungliga korsvirkeshus, som har flyttats upp från sluttningarna vid havet. De flesta flyttades under 1800-talet, men det allra sista huset flyttades upp 1920 och köptes då för 50 kr.
Hur byggdes Ales stenar?
Stenbrottet har lokaliserats till kusten strax söder om Simrishamn. Vidare har träkol från olika delar av skeppssättningen daterats med hjälp av kol 14-metoden. Inte mindre än sju sådana analyser visar entydigt på att skeppssättningen uppfördes någon gång under perioden cirka 500 – 1000 e. Kr.
Hur lång är Ales stenar?
Ales stenar – mystiska monoliter De 59 stenarna är placerade i formen av ett skepp. Hela skeppssättningen är 67 meter lång och 19 meter bred. Troligen restes monumentet någon gång ca 500–1 000 e.Kr. under järnåldern.
Varför byggdes Ales stenar?
Ales stenar skulle kunna tolkas som en så kallad kenotaf, ett minnesmärke över en person vars kvarlevor inte kunnat återbördas. Men skeppet kan också ha byggts som en maktsymbol av en storman i trakten. Stenarna väger mellan 500 och 1 800 kilo, och det har krävts stora kraftansträngningar för att samla ihop dem.
Var ligger Sveriges nordligaste Vikingagrav?
Först under den yngre järnåldern sker en bosättning i större, koncentrerad skala utmed landskapets kust i öster. Sveriges i dag nordligaste höggravfält hittar du på Långön i Tåsjö socken. Detta är från vikingatid.
Vad kallas rund skeppssättning?
Gravsättningar återfinnas ofta på gravfält och vid äldre gravhögar, men ibland långt från andra arkeologiska lämningar. Ofta omger skeppssättningen urnor eller en brandgrav. Skeppssättningarnas orientering varierar. Inuti kan de vara kullerstensbelagda, eller vara fyllda med stenar.