Innehållsförteckning
- 1 När revs klarakvarteren?
- 2 Varför revs?
- 3 När revs Kolingsborg?
- 4 När byggdes Norrmalm?
- 5 Vem ville riva Gamla stan i Stockholm?
- 6 Hur såg Göteborg ut förr?
- 7 Varför heter inte Kungsholmen västermalm?
- 8 Vad får man göra med ett K märkt hus?
- 9 Vem designade Sergels torg?
- 10 Vad revs 2013?
- 11 Hur vet man om ett hus är K-märkt?
När revs klarakvarteren?
Enligt uppgift revs omkring 700 byggnader i Klarakvarteren. Rivningarna påbörjades i mars 1952 i kvarteren mellan Malmskillnadsgatan och Sergelgatan där det var Sveavägen som skulle fram mellan Kungsgatan och Hamngatan, och fortsatte under de följande två decennierna ända ner till Jakobsgatan.
Varför revs?
Många typer av byggnader revs: Enklare arbetarkvarter som många gånger förvisso var överförtätade, illa underhållna eller hade dålig sanitär standard – av ovan angivna skäl – men som i de flesta fall säkert kunde ha rustats upp och moderniserats, såsom man framgångsrikt gjort i alla liknande stadsdelar som blev kvar.
Varför revs Strindbergshuset?
Byggnaden har fått sitt folkliga namn efter August Strindberg som bodde här mellan 1901 och 1908. Huset uppfördes 1896 och revs 1969 efter omfattande protester och en nästan decennielång debatt.
När revs Kolingsborg?
Kolingsborg, som av Stadsmuseet i Stockholm klassificerats som grönmärkt, vilket är mellannivån i kulturhistoriskt värde (Hela Gamla stan liksom Katarinahissen är blåmärkt, den högsta nivån), revs under hösten 2015 i samband med bygget av Nya Slussen.
När byggdes Norrmalm?
Norrmalm
Bildad | 1926 (Vasastaden avskiljs) |
Antal invånare | 8 631 (2021) |
Landareal | 156 hektar |
Smeknamn | City |
Områdeskarta |
---|
Vem rev gamla stan?
Fritz Ericson minns tiden då Stockholm bytte ansikte på 1950- 60- och 70-talet.
Vem ville riva Gamla stan i Stockholm?
Ikonen för den moderna arkitekturen är Le Corbusier, född 1887, död 1965. Om honom vet de flesta svenskar att han ville riva Gamla Stan’ och förvandla det till ett enda betonghus som skulle stå på pelare.
Hur såg Göteborg ut förr?
Göteborg under 1600-talet Den ursprungliga staden byggdes innanför den stora sicksackformade stadsvall som kom att känneteckna Göteborg. Av denna befästning finns inte mycket bevarat idag, men en rest av bastionen Carolus XI Rex finns kvar vid Esperantoplatsen.
Var bodde Ingmar Bergman Stockholm?
Stockholm var Ingmar Bergmans hemstad. Han växte upp på olika adresser i den burgna stadsdelen Östermalm och bodde efter att han lämnat föräldrahemmet på en rad tillfälliga adresser i staden tills han flyttade till Helsingborg i Skåne som chef för Hälsingborg Stadsteater vid tjugosex års ålder.
Varför heter inte Kungsholmen västermalm?
Skrivningen ”Kungsholmen eller Stockholms Wästre Malm” förekommer på en karta från 1754, vilket kan betyda att Kungsholmen även var känt under det namnet då. I slutet på 1800-talet användes Västermalm om en del av Norrmalm, delen till väster om Malmskillnadsgatan, men ursprungligen inte längre än fram till Kungsholmen.
Vad får man göra med ett K märkt hus?
Den innebär att användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärden. Det betyder att det kan vara bostäder, kontor, butiker eller annat, så länge bevarandet av byggnaden inte motverkas. Ett stort Q säger egentligen inget om hur byggnaden ska tas tillvara och den innebär inget rivningsförbud.
Vad betyder Q märkt hus?
q-märkt. Ett litet q innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas. Det kan till exempel vara rivningsförbud eller att den befintliga utformningen och detaljer ska bibehållas.
Vem designade Sergels torg?
Därefter beslöt stadsfullmäktige att platsen skulle kallas Sergels torg och det var Evert Taubes förslag.
Vad revs 2013?
2011 Humlegården rev Styrpinnen 19 vid Norrmalmstorg. Fasaden kvar. 2013 Continental, mittemot Centralsationen, revs.
Vad händer om man river ett K-märkt hus?
K-märkt är alltså ett allmänt använt samlingsbegrepp för många olika typer av lagskydd avsedda att skydda bebyggelse och miljöer av kulturhistoriskt intresse. Ofta innebär lagskyddet att en byggnad inte får rivas eller förändras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet minskar.
Hur vet man om ett hus är K-märkt?
Enligt plan- och bygglagen får en byggnad som är särskilt värdefull ur historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv inte förvanskas. En k-märkt fastighet omfattas av olika typer av skyddslagstiftning.