Innehållsförteckning
När slutade vi att gå i skolan på lördagar?
På några skolor fick man dock inte lördagsledigt förrän efter 1967. När det gäller Sverige i sin helhet var det först under 1969 som femdagarsveckan hade genomförts i samtliga skolor.
När försvann OBS klass?
OBS-klasser försvann för åtskilliga år sedan, men här hamnade nästan alla permanent som av olika skäl inte ansågs ”fungera” i en reguljär skolklass.
När blev folkskolan obligatorisk?
Klassrum i folkskola i Hova socken, Västergötland, 1890-tal. Genom folkskolestadgan 1842 blev folkskolan Sveriges första obligatoriska folkundervisning.
När blev det 5 dagars skolvecka?
1964 introducerades 5-dagars vecka och då slapp man gå i skolan på lördagar eftersom lärarna skulle vara lediga. 1968 infördes 5-dagars vecka i handeln, där det var stängt på söndagarna.
Hur länge gick man i skolan på 1900-talet?
Folkskolan var obligatorisk för alla och de allra flesta barn gick den också i sex år, men det kunde skilja sig åt en del. I början av 1900-talet gick knappt vart femte barn mellan 7 och 15 år i folkskola på heltid, en årskurs per klass.
Vad stod OBS klass för?
Det fanns på 70-talet så kallade OBS-klasser där det gick elever som av olika anledningar inte riktigt klarade av att gå i en vanlig klass.
Vad har hänt med skolan?
Sedan dess har många friskolor etablerats och idag går ca 10 procent av landets niondeklassare i en friskola. I statsanslagen till kommunerna finns sedan 1993 inga resurser öronmärkta till skolan och kommunerna har stora friheter i hur de fördelar medel till skolorna.
När började man läroverket?
Folkskolan utbildade gemene man och läroverken utbildade högre samhällsklasser som via privatundervisning gick direkt till läroverket. Med tiden skapades bryggor mellan dessa olika utbildningsvägar, år 1892 kunde barn efter tre år i folkskolan börja på läroverket.