Allmänning

Nar tar aklagare over forundersokning?

När tar åklagare över förundersökning?

Åklagare leder förundersökningen De leder brottsutredningen då det gäller grova brott, t. ex. mord eller brott mot närstående. Åklagaren är alltid förundersökningsledare när en misstänkt är frihetsberövad, det vill säga anhållen eller häktad.

Vilka brott prioriteras?

Åtalsunderlåtelse har samma verkan som en dom och brottet antecknas i belastningsregistret. En förutsättning för att ge åtalsunderlåtelse är att det står klart att ett brott har begåtts, oftast därför att den misstänkta personen har erkänt.

Hur resonerar en åklagare under en förundersökning?

Åklagaren ska arbeta utifrån objektivitetsprincipen. Det innebär att åklagaren ska ta hänsyn till omständigheter som talar både för och emot den misstänktes skuld. Åklagaren beslutar alltså om åtal ska väckas eller läggas ned.

Vad krävs för att inleda förundersökning?

En förundersökning, det vill säga en brottsutredning, ska inledas så snart ett brott har kommit till polisens kännedom. Förundersökningen har två syften. Den ska dels utreda vem som kan misstänkas för brottet, dels bedöma om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal.

Är åtal offentliga?

När åtal väckts och förundersökningsmaterialet överlämnats till domstolen blir det som regel offentligt där. Det kan dock finnas känsliga personuppgifter eller andra känsliga uppgifter i materialet som gör att domstolen inte lämnar ut dem på grund av sekretess.

Vem beslutar om hämtning till förhör?

8 § rättegångsbalken medtaga honom till förhöret eller ock fara är i dröjsmål, för vilka fall förhörsledaren själv äger förordna om hämtningen.

Vart kan man se åtal?

OFFENTLIGA HANDLINGAR ONLINE Lexbase är en webbtjänst som på ett och samma ställe tillgängliggör rättslig information från samtliga svenska domstolar och en rad andra myndigheter.

Vad betyder Häfö?

Hämtning till förhör är en åtgärd främst avsedd att användas för att hämta personer som är misstänkta för brott till förhör. Hämtning till förhör av andra personer får därför endast ske när det finns skäl av särskild vikt för en sådan åtgärd (23 kap. 7 § fjärde stycket RB).

Share this post