Allmänning

Pa vilket satt har riksdagen makt att granska regeringen?

På vilket sätt har riksdagen makt att granska regeringen?

Riksdagen representerar medborgarna i Sverige och ska kontrollera regeringens och myndighe ternas arbete. Det kallas kontrollmakt och är en granskning i efterhand som ska skydda medbor garna mot maktmissbruk. Riksdagen följer upp beslut och bevakar att skattepengarna används rätt.

Vad kallas själva kammaren i riksdagen där riksdagsledamöterna debatterar frågar ut regeringen samt tar de slutgiltiga besluten om lagförslag?

Den kallas även plenisalen. Kammaren är riksdagens hjärta och centrum för den politiska debatten. När de 349 riksdagsledamöterna sammanträder utgör de tillsammans ”kammaren”. Oftast handlar debatterna i kammaren om olika ärenden, sakfrågor, som riksdagen ska fatta beslut om.

Vem granskar riksdagen?

Riksrevisionen leds av en riksrevisor som är vald av riksdagen. Riksrevisorn bestämmer själv vad hen ska granska, hur det ska göras och vilka slutsatser som ska dras. Riksrevisionen gör två typer av granskningar: En årlig revision som innebär att myndigheternas årsredovisningar granskas.

Hur kontrolleras riksdagen av regeringen?

Varje ledamot har rätt att ställa frågor till regeringen. Det är ett sätt för riksdagen att kontrollera vad regeringen har för sig. Konstitutionsutskottet, KU, har en speciell uppgift att granska att regeringen följer reglerna. Riksdagsledamöterna kan anmäla regeringens ministrar till KU.

Vad heter platsen vid riksdagshuset där möten ofta hålls?

När de 349 riksdagsledamöterna sammanträder utgör de tillsammans ”kammaren”. Men ordet kammare används också som namn på lokalen där sammanträdena, alltså mötena, äger rum. Sammanträdena leds av talmannen eller en vice talman. I kammaren debatterar riksdagsledamöterna viktiga frågor och fattar beslut.

Vad har personerna i regeringen för titel?

Varje departement leds av ett statsråd, vanligen informellt kallad minister, som är chef för sitt departement. Därtill finns andra statsråd, med specificerade ansvarsområden. De kallades tidigare för konsultativa statsråd eller ”minister utan portfölj”.

Share this post