Innehållsförteckning
Företagshälsovården kan hjälpa till med arbetsanpassning och rehabilitering för dem som har blivit sjuka. De kan också hjälpa till med rutiner för hur man fångar upp tidiga tecken på att någon mår dåligt och hur kontakten med sjukskrivna ska skötas.
Företagshälsovårdens roll Företagshälsovården är en expertresurs i arbetsmiljöarbetet. Den kan till exempel behöva anlitas vid undersökningar och riskbedömningar och för att föreslå åtgärder och utbilda personal. Företagshälsovården genomför också medicinska kontroller.
Innehållet i den lagstadgade företagshälsovården
- en arbetsplatsutredning som reder ut arbetets, arbetsgemenskapens och arbetsmiljöns inverkan på hälsan och arbetsförmågan.
- hälsoundersökningar som grundar sig på hälsorisker.
- deltagande i verksamhet som uppehåller arbetsförmågan.
- att ordna första hjälpen på arbetsplatsen.
Hur vet man om man har företagshälsovård?
”Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården ska särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa.”
När ska företagshälsovården kopplas in?
Företagshälsovården ska kopplas in om det är nödvändigt. Har arbetsgivaren inte tillgång till den kompetens eller de resurser som behövs för rehabiliteringen är arbetsgivaren skyldig att anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån.
Vad är företagshälsovård? De olika yrkesgrupperna inom företagshälsovården bidrar genom sitt arbete till att upptäcka, förebygga och minimera arbetsmiljörisker. Deras insatser ingår som en viktig del i företagets/organisationens arbete med arbetsanpassning och rehabilitering.