Allmänning

Vad ar daligt med CRISPR?

Vad är dåligt med CRISPR?

CRISPR-Cas9-baserade genterapier kan oavsiktligt leda till ökad risk för cancer. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Helsingfors universitet som publiceras i Nature Medicine. Forskarna menar att det krävs fler studier för att kunna garantera att ”gensaxen” är säker för patienter.

Kan CRISPR bota cancer?

I en artikel i Science redovisas för första gången resultat från en klinisk studie där CRISPR-redigerade celler testats som immunterapi i cancerpatienter. Behandlingen går ut på att genetiskt förändra patientens egna T-celler så att de mer effektivt angriper tumörer.

Vilka risker finns det med genterapi?

Det största problemet med genterapi har hela tiden varit säkerheten. Den nya genen som patienterna får kan sätta sig var som helst i arvsmassan och ingen kan förutspå hur andra gener påverkas. I vissa fall har genterapi lett till att onkogener aktiverades och orsakade cancer hos patienterna.

Är genteknik lagligt?

I EU finns några genetiskt modifierade växtsorter som är godkända för användning inom livsmedelsproduktion, till exempel soja, majs, raps och sockerbeta. I Europa finns bara en GMO med tillstånd att odlas kommersiellt. Det är en genetiskt modifierade majs som odlas i Spanien och Portugal.

Vilken sjukdom kan Gensaxen utrota?

Leukemi (blodcancer) är ett annat område där gensaxen bidragit till framsteg för behandling. Vid en blick framåt anser Karin Broberg att CRISPR/Cas9 har goda förutsättningar att bidra till förbättrad behandling av flera av våra folksjukdomar som till exempel cancer, diabetes och hjärnans sjukdomar.

Vilken sjukdom kan botas med Gensaxen?

Genom att ta ut celler hos människor, editera och sen föra tillbaka dem finns förhoppningen att kunna bota vissa sjukdomar, t. ex. sickle-cellanemi, cancer, Huntingtons sjukdom eller cystisk fibros. Än så länge kan metoden dock innebära en del risker, att förändringar sker också i andra gener.

Kan genterapi bota cancer?

Även på svensk mark är det nya genombrott på gång. Bengt Widegren, professor vid Lunds universitet, och hans forskarlag hoppas att genterapi kommer att kunna hjälpa patienter med hjärntumörer. Den främsta strategin för att försöka bota cancer är att föra in gener som kan döda cancerceller.

Har CRISPR använts?

För första gången har cancerpatienter i USA behandlats med hjälp av Crispr-Cas9. Gensaxen har använts för att få T-celler att gå till angrepp och förstöra cancerceller.

Share this post