Innehållsförteckning
Vad är den vanligaste dialekten?
Rikssvenska. Rikssvenska är den vanligaste termen för det standardspråk som uppstått främst ur de dialekter som talas kring Stockholmsregionen och som används av den stora majoriteten av svenskar.
Vilka olika dialekter finns det i Sverige?
Svenska språkforskare brukar dela in svenska dialekter i 6 större huvudområden, trots att det finns många fler dialekter än så som används flitigt runtom i landet idag. De sex huvudområdena har definierats som Sydsvenskamål, Götamål, Sveamål, Gotländska mål, Norrländska mål och Östsvenska mål.
Var pratas östsvenska mål?
Svenska dialekter finns inte bara i Sverige, utan också i Finland och Estland. Dessa svenska dialekter brukar kallas för östsvenska mål.
Vilka som talar mest dialekt?
Norrmän talar däremot mer dialekt än svenskar. Även i officiella sammanhang använder norrmän sin dialekt. Dialekter har högre status i Norge än i Sverige.
Vilken dialekt är mest omtyckt?
Till exempel var göteborgska, värmländska, och dalmål mycket populära. Dessutom var gotländska mycket omtyckt i båda undersökningarna. Skånska och stockholmska var däremot mindre omtyckta. Det fanns också attitydskillnader i olika delar av landet i undersökningarna.
Hur uppfattas Skånskan?
Skånskan har länge haft dåligt rykte i Sverige. Den har ansetts vara svår att förstå och grötig som en grishals. Enkätundersökningar från 70-talet visar hur gymnasieungdomar värderade skånskan mycket lågt i jämförelse med till exempel norrländska, dalmål, värmländska och göteborgska.
Var i Sverige finns de flesta talarna av dialekterna?
Det går inte att säga hur många svenska dialekter det finns. Man pratar ofta om till exempel skånska eller norrländska, som om varje landskap eller till och med landsdel hade en enda gemensam dialekt. Men inom Skåne och Norrland finns det stora variationer i hur man pratar och det finns många olika dialekter.