Vad är egentligen blodtryck?
Vad är egentligen blodtryck? Blodtryck är den kraft som krävs för att hjärtat ska pumpa blod genom ett nätverk av artärer, ådror och kapillärer för att nå dina organ. Normalt systoliskt (övre) blodtryck hos vuxna ligger runt 120 mm Hg vid fysisk aktivitet och 80 mm HG vid vila.
Hur högt är blodtrycket?
Hur högt trycket är beror på hur kraftigt hjärtat drar ihop sig och på motståndet ute i kroppens alla småkärl. det eftersom symtomen – lätt huvudvärk, illamående, yrsel och andnöd – är diffusa och inte specifika för just högt blodtryck. Över- och undertryck Blodtrycket delas upp i över- och undertryck, systole och diastole.
Vad är diastoliskt blodtryck?
Diastoliskt blodtryck, det undre trycket, är blodtrycket vid hjärtats utvidgning (diastole) och bör inte överstiga 90 mm Hg (12,0 kPa). Lågt blodtryck kallas hypertoni eller hypotension betyder onormalt lågt blodtryck, som regel ett blodtryck under 90/60.
Vad är högt blodtryck i hjärtat?
Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Risken för framför allt hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck.
Hur mäter du ditt blodtryck regelbundet?
Därför är det helt avgörande att du regelbundet mäter ditt blodtryck – särskilt om du har fyllt 50 år, har högt blodtryck i familjen eller uppfyller några av de andra riskfaktorerna för högt blodtryck. I några fall (vid mycket högt blodtryck) kan man uppleva symptom på högt blodtryck. Det kan vara: Näsblod. Yrsel.
Hur stor är risken för högt blodtryck?
Ålder är en avgörande riskfaktor för högt blodtryck. Bland 20–29-åringar är risken för högt blodtryck endast 1 procent, medan risken för 60-69-åringar är uppe över 40 procent. Vårt kön har också betydelse.