Innehållsförteckning
Vad är en Graddag?
Graddagarna anger hur temperaturen avvikit från det normala och gör det möjligt att jämföra olika förbrukningsuppgifter. Normalåret enligt SMHI avser en 30-årsperiod under åren 1981-2010. Redovisningen av graddagar sker enligt officiell statistik från SMHI avseende Lindesberg.
Vad menas med Normalårskorrigerad?
Normalårskorrigeringen utförs med korrigeringsfaktorn, som anger hur mycket varmare eller kallare en period har varit jämfört med det normala. Korrigeringsfaktorn är kvoten av aktuellt och normalt Energi-Index/Graddagar.
Vad är energiindex?
Med SMHI Energi-Index får du ett mått på hur energibehovet för uppvärmning skiljt sig från det normala. Genom att normalårskorrigera bort vädrets effekt i Er energistatistik skapar Ni ett användbart beslutsunderlag som visar fastighetens normalårskorrigerade energianvändning.
Hur beräknar man gradtimmar?
Vid energiberäkningar är det bekvämare att använda enheten gradtimmar som erhålls genom att multiplicerar graddagtalet med 24.
Varför Normalårskorrigera?
Normalårskorrigerade värden används för att jämföra energiförbrukning mellan år, utan att data smutsas ner av avvikande och ovanligt varma eller kalla perioder.
Hur beräknas energideklaration?
Beräkningen av energiprestanda, inklusive normalårskorrigering, sker automatiskt i formuläret. Byggherren använder den normaliserade energianvändningen, inklusive normalårskorrigering, för att beräkna byggnadens primärenergital enligt avsnitt 9 om Energihushållning i BBR.
Vad är en Gradtimme?
Gradtimmar är summan av de antal grader som utetemperaturen understiger den temperatur då man måste tillföra uppvärmningsenergi till huskroppen (normalt anses det vara ca +17C ute) MULTIPLICERAT med antal timmar för mätperioden.
Hur fungerar gradtimmar?
Hur används gradtimmar?
Antalet gradtimmar är ett mått som är proportionellt mot energibehovet för uppvärmning. Det kan beräknas antingen ur ett sådant här diagram eller avläsa i klimatdatatabeller, se tabell längre fram. Behovet av uppvärmning av en byggnad beror på temperaturskillnader mellan rumsluft och uteluft.
Vad är medeltemperaturen i Sverige 2021?
År 2021 var medeltemperaturen ca 7,1 grader (ca 0,4 grader varmare än normalt), något lägre än de tre föregående åren. Under år 2021 föll ungefär 89,1 procent av den normala nederbörden (ca 522 mm).