Innehållsförteckning
Vad är en lönekartläggning?
I lönekartläggningen ska du som arbetsgivare bedöma om löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete har ett samband med kön. För att kunna göra den bedömningen ska du göra både en kartläggning och en analys.
Hur ofta ska man göra en lönekartläggning?
Enligt lagen ska en lönekartläggning göras varje år, för kontinuerligt arbete med jämställdhet. Om DO ska granska er lönekartläggning och ni inte vill göra en, kan Nämnden mot Diskriminering efter framställning från DO förelägga arbetsgivaren att vid vite fullgöra skyldigheterna.
Hur gör man en lönekartläggning?
Gör en sammanställning av de faktorer som påverkar de anställdas lön och förmåner . Det handlar om att ta fram underlaget till arbetet: lönebestämmelser och praxis, förmåner på företaget, kollektivavtal, lönelistor mm. Analysera sedan dessa bestämmelser och praxis utifrån kön.
När på året gör man lönekartläggning?
Tidigare uttryckte lagen att lönekartläggning skulle ske vart tredje år. Detta ändrades den 1:a januari 2017 och ska nu utföras årligen. Dessutom är det ett krav att företag med minst 10 anställda tydligt dokumenterar lönekartläggningen.
Hur gör man en Löneanalys?
Ta fram historiska eller dagsaktuella analysrapporter till värde för organisationens utveckling….Hur ligger vi till och var är vi på väg?
- Vill du ha kontroll på utvecklingen?
- Vad kan ni spara eller tjäna pengar på?
- Vilka områden är mest kritiska att fokusera på?
- Vill ni jämföra resultat mot tidigare perioder?
Lönekartläggning är ett verktyg för att säkra jämställda löner. Enligt diskrimineringslagen ska alla arbetsgivare göra en kartläggning och analys av löneskillnader mellan kvinnor och män som har lika och likvärdiga arbeten.
Vad ska ingå i en lönekartläggning?
Lönekartläggning är ett lagstadgat krav och syfte med lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förebygga osakliga löneskillnader. Kartläggning ska ske i samverkan med med arbetstagarrepresentanterna. Börja med att läsa mer i diskrimineringslagen. Kom överens med din arbetsgivare om samverkansformerna.
Vilka ingår i lönekartläggning?
I arbetet med lönekartläggning och analys bör ni även uppmärksamma behov av andra åtgärder än lönejusteringar. Det kan exempelvis handla om översyn av lönesättande kriterier, kompetensutveckling av arbetstagare med lågt löneläge eller ogynnsam löneutveckling eller utbildning av lönesättande chefer.