Innehållsförteckning
Vad är en Överlåtelseförklaring?
Med överlåtelseförklaring menas att det ska framgå att säljaren, i och med att kontraktet undertecknas, vill överlåta fastigheten till köparen. Ett löfte om att överlåta en fastighet någon gång i framtiden är inte bindande utan ska istället ogiltigförklaras, se bl. a. NJA 2002 s 467.
Vad är försäljningsdatum enligt köpekontrakt?
Som försäljningsdatum räknas kontraktsdatum enligt överlåtelseavtalet. På skatteverkets blankett K6 redovisar du försäljningen. När du skall fylla i blanketten har du stor hjälp av den kontrolluppgift – som du erhåller från föreningen – där flera uppgifter finns redovisade.
Hur skriver man köpekontrakt?
Vad ska ett köpekontrakt innehålla? Köpekontraktet ska vara skriftligt och måste innehålla information om köpeskilling, köpeobjektet, en överlåtelseförklaring samt måste vara undertecknat av både köpare och säljare. Annan information som handpenning och tillträdesdag kan vara bra att ha med men är inget krav.
Hur skriver man en friskrivningsklausul?
Vare sig om du säljer ett hus eller en bostadsrätt kan du skriva en friskrivningsklausul som villkor för köpet – kravet är att denna är tydligt formulerad i köpekontraktet. Det ska framgå vad du som säljare friskrivs ifrån utan några oklarheter eller finstilt text som är lätt att missa.
När skriver man köpebrev?
Köpekontraktet innehåller viktiga detaljer runt försäljningen och krävs alltid för att köpet ska vara godkänt. Köpebrevet innehåller däremot inga villkor, utan fungerar som kvitto på att köpeskillingen är betald. Det skrivs alltså när affären är klar och betalning skett.
När skriver man på köpekontrakt?
Efter budgivningen ska du och säljaren skriva köpekontrakt. Det gör ni vanligen på mäklarens kontor. Strax därefter ska handpenningen betalas. Nu är det viktigt att du har gjort om ditt lånelöfte till en låneansökan.
Kan man skriva köpekontrakt själv?
Ett köpekontrakt vid en sån stor transaktion som en villaförsäljning är dock det slags dokument som du inte bör försöka skriva själv. När det gäller köpekontrakt för fastigheter (villor/hus) finns det stränga formkrav i lagen som gör att vissa villkor kan vara ogiltiga för att de strider mot lagens krav.