Allmänning

Vad ar ersattning vid uppsagning?

Vad är ersättning vid uppsägning?

Ersättning vid uppsägning. Ersättningen från försäkring vid arbetsbrist (AGB) är ett engångsbelopp. Beloppet beror på din ålder och om du arbetar heltid eller deltid. Observera att beloppen är bruttobelopp, du betalar också skatt på ersättningen.

Har du rätt till uppsägningstid?

Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.

Hur lång är uppsägningstiden på din arbetsplats?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal, har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid. Läs mer om uppsägningstid när du säger upp dig från en tillsvidareanställning.

Kan du säga upp dig själv under uppsägningstiden?

Egen uppsägning – att säga upp sig själv. Om du vill byta jobb eller göra något annat, måste du säga upp dig själv. Under din uppsägningstid. Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor.

Vad innebär saklig grund för uppsägning?

Saklig grund för uppsägning innebär att en anställd beter sig på ett oönskat sätt och är medveten om att beteendet inte är acceptabelt. Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt.

Vad kan vara grund för uppsägning av personliga skäl?

Exempel på saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, stöld, förskingring, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro med mera. Vid allvarligare fall kan det till och med utgöra grund för avsked.

Har du blivit uppsagd från fast anställning?

Om du har blivit uppsagd har du under uppsägningstiden rätt att arbeta, samt behålla din lön och andra anställningsförmåner. Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, kan du bli uppsagd från en fast anställning på två grunder: arbetsbrist eller personliga skäl.

Hur är en sjukskriven skyddad från uppsägning?

En sjukskriven är dock inte skyddad från uppsägning på grund av arbetsbrist, utan ingår precis som alla andra på arbetsplatsen i turordningen vid uppsägningarna.

Vad är grunden för uppsägning?

Skäl för uppsägning. Reglerna skiljer sig åt beroende på om grunden för uppsägningen är personliga skäl eller arbetsbrist. Personliga skäl är relaterade till den enskilda individen, alla andra uppsägningsskäl är arbetsbrist. I båda fallen är det arbetsgivaren som har bevisbördan för att det finns saklig grund.

Har du frågor om uppsägning?

Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked. Vid uppsägning gäller kollektivavtalet där det finns ett sådant och reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS).

Vad är varselskyldighet i samband med uppsägningar?

I samband med att det kan bli aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist hos en arbetsgivare, hör man ofta talas om varsel. Den varselskyldighet som finns är dock att varsla (informera) Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning , förutsatt att minst fem anställda berörs. Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp.

Har du frågor innan du blir uppsagd?

Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.

Kan du varsla om uppsägning?

Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp. Om du blir uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal, kan du få hjälp och stöd av ett trygghetsråd. Gör därför en anmälan tillsammans med arbetsgivaren till det trygghetsråd som gäller dig.

Share this post