Vad är eurocentriskt perspektiv?
Kortfattat så innebär det att eurocentrism är ett perspektiv där det europeiska/västerländska ses som normen och i överläge mot andra kulturer.
Vilka problem kan uppstå med etnocentrism?
Etnocentrism förklaras ofta som brist på kunskap och information. Ett problem med detta synsätt är dock att etnocentrism ses som något ofarligt och oskyldigt. Relationen mellan makt och etnocentrism osynliggörs därmed.
Vad är västvärlden?
Från en kulturell och sociologisk angreppspunkt definieras Västvärlden som alla kulturer med europeiskt ursprung, vilket skulle vara Europa, Israel, Syd- och Nordamerika, Australien och Nya Zeeland (och ibland även Filippinerna och Sydafrika).
Hur uppstår etnocentrism?
Etnocentrism eller kulturchauvinism är ett uttryck formulerat av William Graham Sumner, innebär att egna etniska gruppen är alltings centrum och måttstock mot vad allt jämförs. Man betraktar världen utifrån sin egen plats, vilket betyder att andra kanske inte delar ens åsikt och dömer utifrån egna positioner.
Vad betyder västerländska?
Västerländsk kan beskrivas som ”europeisk, amerikansk eller australisk”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av västerländsk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.
Vad menas med västerländsk kultur?
Västerländsk kultur (engelska Western Culture) är den kultur som uppstod i västvärlden i modern tid. Man kan säga att den västerländska kulturen är intimt sammankopplad med kristen religion (framförallt den västliga kristendomen).
Vad innebär begreppet Kulturrelativism?
kulturrelativism, term som inom antropologin används för att beteckna både en moralisk attityd och ett forskningsmetodologiskt förhållningssätt till främmande kulturers sedvänjor och tankemönster.
Vad är Delkultur och subkultur?
Intressen, mål och koder som delas av en viss grupp inom ett samhälle, t. ex. läkare eller golfare. En subkultur är en delkultur som avviker mycket från övriga samhällets normer och värderingar.
Vad är det västerländska samhället?
Det västerländska samhället knyter ibland sina kulturella rötter till grekisk filosofi och den kristna religionen, en tråd som börjar i antikens Grekland vidare genom det romerska riket och, sen efter kristenhetens intåg (efter sin uppkomst i mellanöstern), med dess spridning genom Europa.