Innehållsförteckning
Vad är Isis för något?
Islamiska staten (IS), ibland även kallad ISIS (Islamiska staten i Irak och Syrien) är en internationellt fördömd terrororganisation. Islamiska staten utropade sig som en stat med säte i Syrien och Irak, men erkändes aldrig av det internationella samfundet.
Vad har Isis för religion?
IS kan också benämnas som ”Daesh”, den arabiska motsvarigheten till förkortningen Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien eller på arabiska al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham). IS mål är skapandet av ett kalifat som ska omfatta alla områden där muslimer lever.
Vad strider IS för?
IS har flera tusen soldater IS, även kallad Islamiska staten, är en terrororganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien. De ska ha 15 000 soldater enligt FN. Men en källa på CIA påstår att det rör sig om en siffra på mellan 20 000 till 31 500.
Hur många svenskar har gått med i Isis?
Enligt en rapport som Försvarshögskolan tog fram 2017 anslöt ca 300 svenskar sig till terrorgrupper i Syrien och Irak mellan 2012–2016. 2018 räknades det med att ungefär 100 personer var kvar i Syrien och Irak.
Hur många svenskar har åkt till IS?
267 personer från Sverige gick med i terrornätverk i Irak och Syrien mellan mitten av 2012 och 2016. De flesta är unga män från socialt utsatta områden. 49 har blivit dödade i striderna och drygt hundra återvänt till Sverige, enligt en rapport från Försvarshögskolan.
När utbröt konflikten i Syrien?
IS har rötter i det internationella terrornätverket al-Qaida och gick under namnet ”al-Qaida i Irak”. De växte fram som en reaktion av den USA-ledda ockupationen av Irak. Efter att inbördeskriget bröt ut i Syrien 2011 reste islamister från Irak till Syrien för att etablera en lokal al-Qaida grupp där.
Hur många har IS mördat?
Flera stater i världen har erkänt övergreppen mot kurderna som folkmord. Mellan 50 000 och 100 000 människor dödades, delvis på grund av kemiska vapen.
Hur många svenskar reste till Syrien?
Flertalet av de som reste till konfliktområdet gjorde det åren 2013 och 2014. År 2016 uppskattade Säkerhetspolisen att 299 personer rest från Sverige till konfliktområdet.